STIGLI REZULTATI

Ministarstvo kulture: Osam milijuna kuna za digitalne programe i kreiranje novih sadržaja

15.12.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je više od 8 milijuna kuna za projekte umjetničkih organizacija, strukovnih udruga i samostalnih umjetnika za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Ukupno 8.189.193 kuna osiguranih na temelju Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja namijenjeno je umjetnicima koji su trenutno najugroženiji i najnezaštićeniji. To su, ističe Ministarstvo kulture i medija, samostalni umjetnici i nezavisni profesionalci u području kulture, kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Putem ovog Javnog poziva financirat će se digitalne produkcije postojećih umjetničkih formi upotrebom novih tehnologija koje pružaju mogućnosti dodatnog sadržaja kulturnih programa (interakcija, edukacija i sl.) i kreiranje novih sadržaja kulturnog i edukativnog karaktera šire dostupnosti u skladu s novonastalim epidemiološkim okolnostima.

Na Javni poziv koji je trajao od 30. listopada do 20. studenog 2020. godine pristigla je ukupno 401 prijava, a odobrena su sredstva za 279 programa.

Najveći iznos od 100 tisuća kuna dobio je Teatar Exit za program Impro Teatar.

Po 80 tisuća kuna dobili su Zagrebački plesni ansambl za program Online ZPA, Format C za Inquiry Inc (razvoj otvorene online platforme), ULUPUH za Ulupuh online, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika za program Karas art hub, Hrvatsko dizajnersko društvo za Dizajn.tv 2021, Hrvatska udruga likovnih umjetnika - Split za Platformu online djelovanja (POD) te Hrvatska udruga filmskih snimatelja za program Profesije u sektoru kamere.

Hrvatskom društvu pisaca odobreno je 75 tisuća kuna za kulturno-edukativne sadržaje na portalu Kritika-hdp.hr, a po 70 tisuća kuna MissArtu za edukativni film o proizvodnji igranog filma, Dramskoj produkciji Kaleidoskop za Mali festival - online kazališni festival, Udruzi plesnih umjetnika Hrvatske za Online/Onsite, Teatru Poco Loco za Teatar Poco Loco online, Teatru Gavran za digitalnu platformu teatra, Hrvatskom društvu filmskih kritičara za program Zona filma: Strujanja, Hrvatskoj glazbenoj uniji za HGU Stream Sessions te Društvu hrvatskih književnih prevodilaca za Književno prevođenje pod lupom.

YELO je za interdisciplinarni umjetnički proces "Basna, bajka i burg" dobio 68 tisuća kuna, a po 60 tisuća dobili su Triko cirkus teatar za Aktual : virtual i Plesni centar Tala za program digiTALA.

Po 50 tisuća kuna dobile su umjetničke organizacije Paradoks, Škvadra, Studio Maraton, Punctum, ON/A, Kadromat, Grupa Kugla i Elemental, a isti je iznos odobren i Studiju Artless, Splitskom gudačkom kvartetu, Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika te Studiju za suvremeni ples.

Po 50 tisuća kuna odobreno je i Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade, Društvu hrvatskih književnika i Oazi te za kazališne programe Aplauz Teatra, Planeta Art, Kazališne družine Teatar Puna kuća, Kazališta Moruzgva, Tigar teatra, Kazališta Hotel Bulić, Lutkarskoga studija Kvak i Lutkarske scene Ivana Brliž Mažuranić.

Ministarstvo napominje da ovim javnim pozivom usmjerenim na poticanje nastavka aktivnosti i djelovanja u svim kulturnim djelatnostima (audiovizualnim, izvedbenim, književnim i prevoditeljskim te vizualnim), nastavlja provoditi mjere kako bi dodatno podržali kreiranje i distribuciju umjetničkih aktivnosti u digitalnom okruženju.

Usto, Ministarstvo najavljuje da će u siječnju 2021. godine nastaviti provoditi mjere i raspisivati ad-hoc natječaje uključujući mjere potpore za samostalne umjetnike i nezavisne profesionalce u području kulture, a o čemu se ovih dana provode konzultacije sa strukovnim udrugama