REZULTATI JAVNIH POZIVA

Mataniću i Nini Violić HAVC odobrio novac za filmove, Trenc radi kultnu lektiru

16.05.2017 u 13:04

Bionic
Reading

Na 82. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća donesene su odluke o raspodjeli sredstava prema javnim pozivima za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2016. godini. Dalibor Matanić i Milan Trenc jedini su redatelji koji su ove godine u kategoriji produkcije za dugometražni igrani film dobili novac, i to sveukupno sedam milijuna kuna, dok je glumica Nina Violić u kategoriji kratkometražnog igranog filma dobila 270 tisuća kuna

Na poziv za poticanje proizvodnje (rok 30. studenog) u svim kategorijama pristiglo je ukupno 139 prijava: za dugometražni igrani film njih 37, za kratkometražni igrani film njih 35, za dokumentarni film njih 33, za eksperimentalni film njih 15 i za animirani film njih 19. Sredstva su odobrena za 17 projekata u ukupnom iznosu od 10.317.100 kuna, javlja HAVC.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 82. sjednici odlučivalo je u sastavu: Branko Matutinović, Matko Burić, Danilo Šerbedžija, Zrinko Ogresta, Josip Popovac, Dinko Majcen, Damir Vujinović, Lado Skorin i Branko Linta dok su na 59. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Jelena Paljan, Mirna Belina, Jaka Primorac, Boško Picula, Marko Njegić, Mario Kikaš, Dragan Rubeša, Miroslav Sikavica i Dean Šoša.

U kategoriji produkcije za dugometražni igrani film novce su dobila samo dvojica redatelja Dalibor Matanić i Milan Trenc. Mataniću je HAVC za njegov novi film 'Zora' odobrio iznos od četiri milijuna kuna. Riječ je o drugom nastavku najavljene 'Trilogije sunca' koju je redatelj započeo 'Zvizdanom', i ovoga puta u produkciji Kinorame.

'Zora, čak i više nego Zvizdan, ima sve preduvjete postati kino-hit, a redateljeva reputacija sigurno će mu otvoriti put prema velikim festivalima. Nakon odbijanja na prethodnom pozivu, autor je značajno doradio scenarij i krajnje je vrijeme da film krene u produkciju, želimo li da na valu uspjeha prvog dijela i središnji dio trilogije ostvari zapažen inozemni uspjeh', stoji u obrazloženju HAVC-a.

Scenarist i redatelj Milan Trenc dobio je tri milijuna kuna za snimanje filma 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' prema istoimenom djelu Petra Hektorovića u produkciji Studija devet.

'Premda bi adaptacija kapitalnog djela hrvatske književnosti sama po sebi zaslužila potporu, autor se ni na koji način ne 'šverca' iza takvog pothvata; scenariju prethodi obiman istraživački rad te pomne pripreme koje, uz ostalo, obuhvaćaju i pregled lokacija te vizualnu razradu sa snimateljem. Projekt je svakako važan za hrvatsku kulturu. Vrlo je izvjestan njegov festivalski život, posebice u krugu mediteranskih zemalja koje dijele sličnu tradiciju. Logline filma upravo je neodoljiv: autor holivudskog blockbustera 'Noć u muzeju' ekranizira jedno od prvih djela hrvatske književnosti. Projekt dugo živi i razvija se i nema ga više smisla zaustavljati', stoji u obrazloženju.

U kategoriji Kratkometražni igrani film Nina Violić za film 'Janje' dobila je 270 tisuća kuna, a Judita Gamulin za film 'Sedra' 330 tisuća kuna.

U kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma redatelju Ivanu Salaju za povijesni dokumentarac 'Davidova taktika' odobrena su sredstva u iznosu pola milijuna kuna.

'Jedini dugometražni projekt odobren na natječaju za produkciju 'Davidova taktika', bavi se kreativnošću hrvatskih branitelja koji su u vrlo oskudnim uvjetima osmislili niz inovativnih oružja i oruđa na temelju kojih danas imamo vrlo unosnu gospodarsku granu proizvodnje izvoza profesionalnog oružja', istaknula je u svom obrazloženju Ivana Fumić, umjetnička savjetnica za dokumentarni film.

U kategoriji za kratkometražni dokumentarni film Ranko Pauković dobio je 200 tisuća kuna za film 'Jedna je Sakiba', a Karolina Malinowska 150 tisuća kuna za kratkometražni dokumentarac 'Tovareća'.

U kategoriji Animirani film sredstva su odobrena Nenadu Jankoviću za animirani film 'Albatros', Ani Horvat za 'Crvenu jabučicu' te Vladislavu Kneževiću za animirani film 'B sides'.

Redatelj Ivan Goran Vitez također ima razloga za zadovoljstvo HAVC-ovim rezultatima javnih poziva, njegov film 'Dopunska nastava' u produkciji Interfilma također je dobio sredstva u kategoriji Razvoj projekata.

Kako objašnjava HAVC, riječ je o izuzetno zanimljivo postavljenom žanrovskom filmu o talačkoj krizi i dosad najambicioznijem projektu Ivana Gorana Viteza, u kojem je autor zanimanje za žanrovski film vješto nadogradio snažnim socijalnim i političkim podtekstom, referirajući se na brojne probleme hrvatske svakodnevice.

Arsenu Oremoviću, koji se ove godine kandidirao za ravnatelja HAVC-a, odobrena su sredstva u kategoriji za razvoj projekata za njegov dugometražni igrani film 'Glava velike ribe' prema istoimenu romanu Ognjena Sviličića, u produkciji Interfilma. 

'Scenarij debitanta Arsena Oremovića dorađen je i kompaktan. Priča i karakteri vješto su zaokruženi, jednako kao i društveni kontekst. Osobito se čini značajnim to što se autor, ekranizirajući roman redatelja i scenarista Ognjena Sviličića, uspio poprilično udaljiti od Sviličićeve poetike, do razine posve drugačijeg i originalnog autorskog svijeta. Glava velike ribe ima relevantan festivalski potencijal', ističe se u obrazloženju HAVC-a.

U kategoriji za razvoj scenarija sredstva su odobrena scenaristici i redateljici Andrei Štaka za novi film 'Mare' o ženi čiji se unutarnji život ne iscrpljuje u majčinstvu i kućanstvu, zatim Mihaeli Mariji Perković za film 'Mladoženja' u čijem je fokusu romantična ljubavna priča u veleposlanstvu Indije, Stanislavu Tomiću i Mariju Marku Krce za film 'Po tamburi', Josipi Bubici i Igoru Jelinoviću za film 'Adio školo' te Marku Hrenović i Ivanu Turkoviću za film 'Gec i Spomenka' o neobičnoj ljubavi maturanta i penzionerke.

 

.