IZLOŽBA U ULUPUH-U

Marko Zubak predstavlja praznoglave, ponizne službenike od papira

07.03.2018 u 11:52

Bionic
Reading

Izložba 'Blockhead: Disoriented Series', koja se otvara 7. ožujka u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, predstavlja neobične radove umjetnika Marka Zubaka napravljene u sve popularnijem mediju, njegove papertoys - igračke od papira koje u njegovim likovnim pričama žive kao skulpture, reljefi i instalacije

Po riječima samog autora, za njega igračke od papira u svojoj umjetničkoj varijanti predstavljaju 'drugi pristup' skulpturi, gdje se forma ne dobiva oduzimanjem ili dodavanjem materijala, nego krojenjem papira i smatra ih novim umjetničkim medijem za iskazivanje novih ideja. 

Autorica predgovora izložbe Višnja Slavica Gabout, kaže kako je Zubak, nakon deset godina rada i istraživanja, u području izražavanja tim medijem izgradio bogat opus od nekoliko osebujnih papertoys-projekata i tematskih serija, kao i cijeli niz samostalnih skulptura.  

'Sve te radove karakterizira s jedne strane specifična poetika i ekspresivnost, duhovitost i mladenačka znatiželja, a s druge angažiranost i želja da se kritički reagira na društveno-ekonomske i političke odnose u svojoj okolici - satirom, ironijom, a često i karikaturnom žaokom', ocijenila je. 

  • +3
Blockhead: Disoriented Series Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Zubak

'Svoje papertoy-priče Zubak svaki put priča na drukčiji način, nekad animacijom, a nekad videom, nekad ilustracijom, a nekad urbanom intervencijom i akcijom, ali najčešće skulpturom-objektom i site-specific instalacijom koji tu funkcioniraju kao ponajbolji komunikacijski kanali za direktnu vizualno-mentalnu aktivaciju gledatelja', dodala je. 

Na njegovoj novoj izložbi blockheads su kockoglavi,i u prenesenom smislu glupani, praznoglavi, uniformirani likovi izmišljenog, orvelovskog svijeta, koji žive dirigirano, neslobodno, sputano, nemisleće - i time dezorijentirano. 

'Likovi su oblikovani kao umnožene matrice anonimnih urbanih činovnika, čiji su ponizni, snishodljiv stav, kao i dva predmeta raspoznavanja, aktovka i kravata, majstorski uzeti kao elementi za formu činovnika, ovdje papertoy-službenika iz jedne imaginarne svakodnevice', napomenula je Gabout. 

Marko Zubak (1979., Zagreb) studirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Bologni, a nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

Nakon uspješne samostalne izložbe u Muzeju papira u Styrermühlu 2016., gdje je izrađivao dvometarske gigantske skulpture koje su kasnije postale dio stalne postave muzeja i javne zbirke u Linzu, s djecom iz osnovnih škola Austrije gradio je 'utopijski grad' kao kulisu za svoje instalacije. Prošle godine je ponovno  pozvan u Austriju, na Međunarodni festival stripa čija su tema bili roboti, radove je izlagao i u austrijskom Muzeju papira te na Stroke art fairu, sajmu suvremene umjetnosti u Munchenu i na Lucca Comicsu u Lucci, sajmu stripa i igara.

Izložba u ULUPUH-u će se moći pogledati do 22. ožujka.