v.b.z.

Marina Šur Puhlovski ima novi roman, riječ je o ljubavnom, obiteljskom, društvenom i filozofskom štivu

09.01.2023 u 13:42

Bionic
Reading

'Virus, potres, brak' nastavlja se na ciklus romana o Sofiji Kralj ('Nesanica', 'Ljubav', 'Igrač', 'Divljakuša', 'Zbogom djevojčice'), s tim da je glavna tema ovog romana njen brak s junakom Igrača, odnosno 45 godina tog braka

Početak vraća čitatelje u 1976. godinu kad se junaci upoznaju, i potom detaljno prati razvoj tog odnosa, djelomice u ich-formi, djelomice u trećem licu jednine, jer junakinja sebe promatra i kao lik. Tako je roman, iako vrlo živ, prepun događanja, ujedno i veliki esej o gotovo pola stoljeća života u Zagrebu, obuhvaćajući i vrijeme Jugoslavije na izmaku, ratno i poratno vrijeme, sve do naših dana.

Glavna je junakinja spisateljica, intelektualka, kao i većina drugih likova romana, pa je riječ i o ljubavnom, i o obiteljskom, i o društvenom, i o filozofskom romanu, koji zadire u brojne fenomene života, u stalnom nastojanju da im domisli razlog i smisao.

Majstorski napisan, kompleksan, pronicljiv, a opet brz i lako čitljiv, roman 'Virus, potres, brak' prva je knjiga planirane velike romaneskne freske, u kojoj Marina Šur Puhlovski na 900 stranica (u tri knjige), prateći intiman život Sofije Kralj, daje sveobuhvatan pogled na jedno vrijeme i društvo, kao i na svu složenost, važnost i krhkost naših intimnih odnosa za koje se tako grčevito vežemo i na kojima gradimo svoje živote.