fraktura

Bucayjevi naslovi u novom ruhu uoči dolaska slavnog psihoerapeuta i pisca u Zagreb

04.01.2023 u 15:43

Bionic
Reading

Jorge Bucay, argentinski autor i jedan od najpoznatijih Gestalt-psihoterapeuta, dugogodišnji Frakturin autor čija je kultna zbirka priča 'Ispričat ću ti priču' u nas prvi put objavljena 2007., u sjajnom prijevodu Silvane Roglić, opet je aktualan na Frakturinim policama

Naime, Bucayjeve knjige Ispričat ću ti priču, 20 koraka prema naprijed, O roditeljima i djeci (napisana u suautorstvu sa sinom Demiánom) i Put sreće dotisnute su u prekrasnim crvenim, zelenim i plavim izdanjima Frakturina dizajnera Ivana Stanišića.

Sva četiri navedena naslova – Ispričat ću ti priču, 20 koraka prema naprijed i Put sreće, objavljeni u prijevodu Silvane Roglić, te O roditeljima i djeci, koji je prevela Željka Somun, nastoje čitateljicu/čitatelja opskrbiti alatima – odnosno spoznajama – za ono što autor naziva rast i samoostvarenje. Upletena u niti znanosti, filozofije, narodne predaje i pop-kulture, Bucayjeva misao razvija se iz priče u savjet koji čitatelja ne ostavlja da (o)visi o nitima vanjskih okolnosti, nego ga uvijek vraća samome sebi.

Iz sjajnog Puta sreće izdvajamo dio koji govori o važnosti osvještavanja vlastite vrijednosti i postajanja junakom svojega svijeta:

"SKRIVAMO PRAVI POTENCIJAL.

Skrivamo sve što smo kadri učiniti.

I živimo pokazujući svoju obezvrijeđenu osobnost... onu društveno prihvaćenu... onu koju su nas naučili da razvijemo... onu koju smo naučili kako bismo izbjegli probleme...

Zar samo zbog utjecaja priča o superjunacima?

Ne. Sjećamo se i dijela poruke koju su nam prenijeli naši roditelji:

'Ne uvaljuj se u nevolje...'

Ili još gore:

'Ako nastaviš tako, nitko te neće voljeti...'

Što znači NASTAVITI TAKO?

Nastaviti tako očito znači biti ja.

I onda? Kako da postanem DRUGI?

Odgovor je predvidljiv: pustiti junaka da izađe na vidjelo.

Ne kažem da treba biti superjunak u smislu spektakla i zadivljivanja,

spuštanja niza zgrade, skakanja preko krovova ili letenja.

Ne.

Nema potrebe.

GOVORIM O JEDINOM JUNAŠTVU U KOJE VJERUJEM: O HRABROSTI DA BUDEMO ONO ŠTO JESMO."

Podsjetimo, Jorge Bucay gostovao je u Zagrebu u Kinu Europa 2010. godine, kada je predstavio knjigu Voljeti se otvorenih očiju, u kazalištu Kerempuh 2012. godine na tribini Razotkrivanje s knjigom 20 koraka prema naprijed, te na Festivalu svjetske književnosti 2019., kada je oduševio auditorij Hrvatskoga glazbenog zavoda predavanjem Priče koje su me naučile tko sam.

Ne propustite još jedno sjajno predavanje Jorgea i Demiána Bucaya u Velikoj dvorani Lisinski 23. svibnja 2023. godine u 20 sati.

Ulaznice pronađite na linku.