ROMAN O SNAŽNIM ŽENAMA

Marie NDiaye dobitnica književne nagrade Goncourt

03.11.2009 u 08:40

Bionic
Reading

Najuglednija francuska književna nagrada Goncourt dodijeljena je francuskoj spisateljici senegalskog podrijetla Marie NDiaye za 'Tri snažne žene', objavile su agencije

Marie NDiaye prva je žena koja je dobila nagradu Goncourt od 1998.

Nagradu je osvojila već u prvom krugu glasovanja, u kojem je dobila pet glasova članova ocjenjivačkoga suda u odnosu prema dva glasa za Jean-Philippea Toussainta i njegovu 'Istinu o Mariji' te jedan za Delphine de Vigan i 'Podzemne sate'.

'Tri snažne žene' životne su priče o Norah, Fante and Khady i njihovoj borbi za 'očuvanje vlastitog ponosa pred životnim poniženjima', objasnila je izdavačka kuća Gallimard, koja je objavila nagrađeno djelo.

Norah je pariška odvjetnica afričkih korijena, Fante je Senegalka koja živi u Francuskoj, a Khady je mlada senegalska udovica koja pokušava ilegalno ući u Europu.

Norah dolazi u posjet ocu u Dakar, ali njihov susret obiluje neugodnim situacijama, Fante napušta rodni Senegal kako bi s mužem živjela u Francuskoj, a Khady beznadno luta između Afrike i Europe.

'Sve su one u vrlo teškoj situaciji, ali imaju unutarnju čvrstoću koja je apsolutno neslomljiva', rekla je u razgovoru za dnevnik Mediapart Marie NDiaye (42), autorica dvadesetak romana i zbirka pripovjedaka u 19 godina stvaralaštva i dobitnica nagrade Femina 2001. za 'Rosie Carpe'. Njezino je djelo 'Tata mora jesti' 2003. postavljeno kao predstava u kazalištu Comedie-Francaise.

U skladu s tradicijom, dodjela nagrade Goncourt i ove je godine upriličena u restoranu Drouant, u kojemu ocjenjivački sud svake godine bira najbolje novo djelo francuske književnosti.

Nagrada Goncourt nosi simboličnu novčanu nagradu, ali jamči književnu slavu i veliku prodaju djela nagrađenog autora, o čemu svjedoče neki bivši dobitnici te nagrade, poput Marcela Prousta, Simone de Beauvoir i Marguerite Duras