TRIDESETOSATNA MANIFESTACIJA

Maratonsko čitanje Dylana na Bečkom sajmu knjiga

10.11.2016 u 19:46

Bionic
Reading

Na Bečkom sajmu knjiga (Buch Messe Wien 2016), koji se održava od 10. do 13. studenoga, predstavit će se više od 350 nakladnika iz 18 zemalja te tristotinjak austrijskih i inozemnih autora, a program obuhvaća više od 400 priredbi među kojima i maratonsko čitanje tekstova ovogodišnjega dobitnika Nobelove nagrade za književnost Boba Dylana

'Ovogodišnji program Bečkog sajma knjiga obuhvaća više od 400 kulturnih priredbi među kojima su predstavljanja novih izdanja knjiga, čitanja, predavanja, razgovori s autorima, rasprave i stručne konferencije', izjavio je novinarima programski direktor sajma Guenter Kandelsdorfer, ocijenivši sajam kao 'svečanost knjige'.

U sklopu međunarodnoga sajma knjige Buch Messe Wien održat će se i maratonsko čitanje tekstova dobitnika Nobelove nagrade za književnost, američkog glazbenika Boba Dylana. Tridesetosatna književna manifestacija počet će čitanjem odlomaka iz njemačkoga izdanja njegove autobiografije, a nastavit će se tekstovima pjesama iz njegove duge i vrlo plodne glazbene karijere.

Čitanje će se odvijati u blokovima, a održat će se u prostorijama Otvorenog učilišta u 13. bečkom okrugu Hitzingu. Druženje s Dylanovim tekstovima počinje u petak, 11. studenoga u 9 sati ujutro, a završava u subotu, 12. studenoga u 15 sati. U ostvarenju programa trebalo bi sudjelovati 89 osoba, a svaki posjetitelj koji se pojavi kostimiran u Boba Dylana dobit će od Otvorenog učilišta bon za neki od tečajeva koje se na njemu nude.

Na austrijskom sajmu knjiga na Bečkom velesajmu organizatori očekuju više od 40 tisuća posjetitelja.

Uz sajam je vezana i akcija 'Jedan grad - jedna knjiga' (Eine Stadt -Ein Buch) pokrenuta 2002. radi promicanja čitanja i približavanja knjige što većem broju čitatelja. Ta jedinstvena akcija u svijetu, koja građanima Beča nudi 100 tisuća besplatnih primjeraka knjiga renomiranih međunarodnih autora počinje 15. studenoga, a knjige će se besplatno moći uzeti u bečkim knjižarama, knjižnicama i školama.

Ove godine grad Beč ljubiteljima knjige poklanja 100 tisuća besplatnih primjeraka romana 'Mačji stol' (Katzentisch) kanadskoga književnika Michaela Ondaatjea koji govori o aktualnoj temi napuštanja domovine i odlasku u stranu državu. Ondaatje je rođen 1943. u Šri Lanki, s majkom 1954. brodom seli u London, a od 1962. živi i radi u Kanadi. Dobitnik je brojnih kanadskih i međunarodnih priznanja.

U povodu 15. godišnjice akcije 'Eine Stadt - Ein Buch', u nazočnosti autora romana Ondaatjea i pokrovitelja akcije bečkoga gradonačelnika Michaela Haeupla otvorit će se izložba portreta autora koji su dosad sudjelovali u ovoj akciji. Autore je portretirao umjetnik Oskar Stocker iz Graza, a izložba je postavljena u velikoj dvorani Funkhausa Austrijskog radija u Beču.

Prema organizatorima, u akciji 'Jedan grad - jedna knjiga' podijeljeno je u posljednjih petnaest godina 1,5 milijuna besplatnih knjiga.