10 filmova u dva bloka

Maraton kratkometražnog filma u zagrebačkom Art parku na Ribnjaku

13.07.2021 u 13:52

Bionic
Reading

Maraton kratkometražnog filma, koju u prosincu svake godine organizira HAVC u suradnji s Kino mrežom i uz podršku domaćih autorica i autora, gostuje iduće dvije nedjelje u zagrebačkom Art parku na Ribnjaku.

Osmo izdanje maratona kratkometražnog filma predstavit će se s izborom filmova u Art parku 18. i 25. srpnja, počevši od 21 sat, najavljeno je iz HAVC-a.

Prikazat će se 10 filmova u dva programska bloka koja se sastoje od recentnih domaćih nagrađivanih ostvarenja i festivalskih uspješnica.

Program Hrvatski maratonci 1, koji su u Art parku na rasporedu 18. srpnja, donosi studentski igrani film "Južno voće" Josipa Lukića te animiranu dokufikciju "Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio" Igora Bezinovića i Ivane Pipal, koja je nedavno osvojila posebno priznanje na Tabor film festivalu.

U prvim "Maratoncima" su također i animirani film "Arka" Natka Stipaničeva koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Annecyju, dokumentarni film "Osoba" Sunčice Ane Veldić koji je osvojio posebno priznanje na jedinstvenom međunarodnom Corona Short Film Festivalu, te još jedan ‘animirac’ – "Neobična kupka gospodina Otmara" Nike Radasa, dobitnik nagrade Oktavijan za najbolji animirani film 2019. godine i Nagrade Zla tna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu na Danima hrvatskog filma.

Hrvatski maratonci 2, program najavljen za 25. srpnja, prikazuje nagrađivani studentski igrani film "Pečat/The Stamp" Lovre Mrđena, koji je prošle godine bio izabran u finale studentskog Oscara, dokumentarno-eksperimentalni naslov, pobjednik prošlogodišnjeg Liburnia film festivala i treći film Renate Poljak koji se natjecao u Oberhausenu, "Porvenir", nagrađivane animirane filmove "Toomas ispod doline divljih vukova" Chintis Lundgren i "Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali" Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića te igrani "Tina" Dubravke Turić.