U RIJECI

Mandić, Sidran i autor njemačkog bestselera o narkoticima u Trećem Reichu gosti Vriska

11.05.2018 u 09:37

Bionic
Reading

Međunarodni književni festival Vrisak, koji će se održati od 13. do 21. svibnja u Rijeci, obuhvatit će pedesetak događanja s više od 150 sudionika, a tijekom festivala dodijelit će se i V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman, rečeno je 1. svibnja u Zagrebu na konferenciji za novinare

U pjesničkom programu 11. vriska gostovat će, uz ostale, Abdulah Sidran, Irena Vrkljan, Mile Stojić, Marko Pogačar i Tomica Bajsić, dok će jedna večer biti posvećena desetoj obljetnici smrti pjesnika Sime Mraovića (1966-2008).

U Rijeci će, među inim, gostovati autori dva svjetska publicistička bestselera: škotski povjesničar Neal Ascherson s knjigom 'Crno more' te njemački povjesničar Norman Ohler s knjigom 'Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu'.

  • +3
Otvorenje 9. riječkog festivala autora i sajma knjiga vRIsak Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Ohler je istraživanjima uloge droga u njemačkim osvajanjima tijekom Drugog svjetskog rata dao jednu potpuno novu sliku, premda smo mislili da sve o tome znamo, kazao je umjetnički direktor Drago Glamuzina i podsjetio da je prema Ohlerovim nalazima njemačka vojska prije napada na Francusku naručila 35 milijuna tableta amfetamina za svoje vojnike.

Gost Vriska bit će i publicist Igor Mandić čiji je 'Predsmrtni dnevnik' prodan u više od pet tisuća primjeraka.

Glamuzina je kazao da je V.B.Z, nastojeći intenzivirati odnose autora i čitatelja, uz sam festival pripremio niz sadržaja poput dodjele V.B.Z. nagrada za neobjavljeni roman, koja je sama po sebi veliko druženje. Osim toga, u Rijeci će gostovati kulturni događaj G-točka u kojem nastupaju književnik, glumac i glazbenik, te će na Vrisku će gostovati i sudionici književnih rezidencija Europske prijestolnice kulture.