NA GRIPAMA

Otvoren Mediteranski festival knjige; slijedi pet dana guštanja za knjigoljupce

09.05.2018 u 15:41

Bionic
Reading

U srijedu je u Športskom centru Gripe u Splitu otvoren drugi po redu Mediteranski festival knjige (MFK). Ulaz je slobodan, a knjige će se prodavati po promotivnim cijenama, najavili su organizatori, a pohvalili su se i time da će svoje knjige izložiti čak 90 nakladnika - više od 10 000 naslova. Uz sve to, najavljen je zanimljiv program i gosti

Pet festivalskih dana donijet će raznovrstan program za sve uzraste i područja interesa i posjetitelji će moći uživati u susretima s autorima, predstavljanjima knjiga, autora i institucija te dinamičnim panel diskusijama. Bit će tu i izložbe i zabavni večernji, tzv. off-program, koji će se sastojati od storytellinga, koncerta, čitanja.

Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara napomenuo je da se Split upisao u prestižan popis gradova koji imaju sajam i festival knjige te da je organizatorima iznimno stalo da kulturni obrazac koji je počeo stasati u Splitu zaživi. Činjenica da je na ovogodišnjem MFK-u zastupljena produkcija čak 93 nakladnika dokazuje njegovu važnost već ove godine. Naglasio je orijentaciju prema djeci i budućnosti i govor završio uz dva slogana MFK-a: „Guštajte u librima“ i „Čitamo se“.

  • +11
Otvoren Mediteranski sajam knjiga Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović istaknula je kako je Split postao mediteranska destinacija festivala knjige, čitanja i kulture. U idućih pet dana, prema njezinim riječima, jedini šport kojim će se ljudi baviti u Športskom centru Gripe bit će brzo prelistavanje knjiga i nošenje utega u vidu vrećica s knjigama. Grad Split daje punu podršku organizatorima i svim nakladnicima, a veliki odaziv nakladnika i gostiju pokazuje da Split ima pravo nazivati se gradom kulture.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl naglasio je kako je na domaćoj književno-festivalskoj i sajamskoj sceni, pogotovo na jugu Hrvatske, nedostajao program koji bi bio ne samo kulturni nego i promotivno-prodajni. Potom je dodao: „Mediteranski festival knjige osmišljen je kao kvalitetna inovacija koja će ovom dijelu naše domovine pružiti mogućnost upoznavanja s novim književnim trendovima, ali i pomoći u promicanju kulturnog identiteta grada Splita, njegove okolice, ali i cijele regije. Vjerujem da će Sajam izdavačima osigurati toliko potreban dodatni fokus u dinamici produkcije i distribucije, uz mogućnost da svoje nove naslove ponude još širem čitateljskom krugu. Svojom koncepcijom i ponuđenim programskim formatima Sajam će zasigurno postati snažna podrška ciljevima i aktivnostima nedavno usvojene Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Sajam knjiga u Splitu zasigurno će osnažiti neke procese i pokrenuti financijske tijekove. Stoga od svih dionika knjižnog lanca očekujemo velik angažman na promidžbi knjige i čitanja s ciljem jačanja distribucije i dostupnosti knjige te oživljavanja zamrlog tržišta.“