SA(N)JAM KNJIGE

Magdalena Vodopija na festivalu Tanpinar

26.09.2012 u 13:02

Bionic
Reading

Na poznatom Festivalu književnosti Tanpınar (ITEF), koji se četvrti put održava u Istanbulu (od 1. do 4. listopada) te u Ankari, Iziru i Hatayi (4.- 6. listopada), jedna od gošći bit će i Magdalena Vodopija, osnivačica i direktorica knjižne manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri

Središnja tema ovogodišnjeg festivala je 'Grad i strah', uz predstavljanje najbolje turske i međunarodne literature. Više od 60 autora iz 22 različitih zemalja sudjelovat će u čitanjima, panel diskusijama, susretima s učenicima, radionicama, potpisivanju knjiga u Istanbulu, Ankari, Izmiru i Hatayi.

ITEF će ujediniti autore i publiku kako bi zajedno istražili strah u svim njegovim oblicima, strah kao književne teme i kao način postojanja, odnos pojedinca prema strahu, kao i kolektivne strahove, koji obilježavaju silna previranja u današnjem svijetu.

Festival je u partnerstvu s raznim međunarodnim festivalima, a mnogi izdavači diljem svijeta žele otkriti tursku književnost i dovesti je do čitatelja u svojoj zemlji.

Oni koji još nisu posjetili Istanbul žele naučiti više i otkriti ovaj fascinantan grad. Stoga književni festival Istanbul Tanpınar ima za cilj povećati vidljivost turske književnosti u inozemstvu, promicati tursku književnost u svijetu i obogatiti književnu scenu u Turskoj, šireći horizonte te stvoriti nove dijaloge.

Kao jedini međunarodni književni festival u Turskoj, ITEF je jedinstveno okupljalište pisaca, izdavača, agencija, prevoditelja, novinara, književnih menadžera, festivalskih koordinatora i svih koji se bave literaturom. Program je zamišljen kao dijalog književnih stručnjaka iz cijelog svijeta, u kojem će se dijeliti iskustva, ideje, ali i novi projekti.

Kako je upravo turska književnost središnja tema ovogodišnjeg, 18. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će biti održan u Puli, od 30. studenog do 9. prosinca, kao gošća iz Hrvatske u Istanbul putuje Magdalena Vodopija.

Ona će na ITEF-u predstaviti nadolazeći program 'Bijelo i Crno more', koji Sajam radi u suradnji s odsjekom Turkologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu te literarnim agenticama iz Turske, kao i odabir turskih autora za pulski sajam knjiga.

Naime, ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri želi upoznati hrvatsku javnost sa zanimljivom turskom literarnom scenom, a hrvatske izdavače, kao i izdavače iz regije (jer pulski je Sajam najznačajniji festival knjiga u regiji) potaknuti na šire prevođenje suvremene turske literature.

Cilj Sajma je najveće predstavljanje turske literature u regiji i možda jedno od najsnažnijih predstavljanja Turske u Hrvatskoj uopće.

Sama Magdalena Vodopija kaže: 'Kao malo kada veselila sam se tome što sam odabrana između brojnih kolega iz cijelog svijeta, kao jedna od deset sudionika Fellowship Programa International Tampinar Literary Festivala. Između ostalog, to mi je značajno, jer su odabir napravili turski izdavači. Nema slučaja, uvijek kažem, jer upravo ove godine jedan od najsnažnijih fokusa Sajma bit će suvremena turska literatura, grad Istanbul i općenito velika i značajna kultura Turske. Tema Sajma je Mediteran i mi ćemo ga ove godine u prosincu gledati s dviju obala: turske i talijanske.

Talijanski dio programa osmišljava Ljiljana Avirović, a turski je sastavljen u suradnji s profesorima zagrebačke Turkologije, Martom Andrić i Ekremom Čauševićem te turskim književnim agenticama Nermin Mollagoulu i Ayser Ali