ŽIVOT U KAVEZU

Ljudski zoološki vrt izazvao bijes konzervativaca

14.06.2013 u 12:20

Bionic
Reading

U hamburškom kulturnom centru Kampnagel održava se umjetnička akcija Human Zoo, koja je izazvala veliki interes i kontroverze u njemačkim medijima

Bečka umjetnička skupina God's Entertainment (iliti Božja zabava) poznata je po svojim provokativnim akcijama, u koje se očito s uspjehom može ubrojiti i najnovija, osmišljena za festival Live Art koji se odvija u poznatom hamburškom kulturnom centru Kampnagel.

Riječ je inače o kulturnoj instituciji koju je dugi niz godina vodila Gordana Vnuk, osnivačica Eurokaza.

Prilog o umjetničkoj akciji Human Zoo.

Naime, u sklopu Live Arta austrijski su umjetnici osmislili projekt Human Zoo, odnosno 'Ljudski zoološki vrt', koji ima namjeru propitati odnos ljudi prema životinjama.

God's Enterntainment se između ostaloga referirao na slučaj iz 1900. godine u Njemačkoj, kada su na Oktoberfestu u kavezima bili predstavljeni Afrikanci, kao 'podljudi' koje je javnost gledala kao egzotične životinje.

Sada su pak u kavezima za životinje beskućnici, sakupljači odbačenih boca te azilanti, što je razbjesnilo dio njemačkih medija.

Handelsblatt je akciju nazvao 'jeftinim voajerizmom', Hamburger Morgenpost se pak pita 'je li riječ o perverznoj ideji ili velikoj umjetnosti', dok je tabloid Bild pokrenuo kampanju protiv Kampnagela, zbog navodnog trošenja javnog novaca na gluposti.

Oglasio se i zastupnik konzervativnog CSU u Bundestagu Max Straubinger, koji je napao umjetnike jer su 'zlobni'.