KULTURNI TEORETIČAR UPOZORAVA

Odjeci paške tragedije: 'Mediji trebaju upozoravati na propuste sustava, a ne iznositi monstruozne detalje'

01.03.2019 u 10:08

Bionic
Reading

Nasilni čin oca prema njegovo četvero maloljetne djece na Pagu koji je zgrozio javnost, uz svoju partikularnu posebnost odraz je sistemskih obilježja vremena, smatra kulturalni teoretičar i izvanredni profesor s riječkog Filozofskog fakulteta Hajrudin Hromadžić.

Nasilje u obitelji i društvu naravno nije nova pojava, ono što svakako treba imati u vidu kada ga se pokušava razumijeti i interpretirati kao ozbiljan problem jesu kontekstualne okolnosti, specifičnosti epohe u kojoj se svaki takav slučaj pojavljuje.

Drugim riječima, kaže Hromadžić, svaki taj pojedinačni primjer nasilja istovremeno je, uz svoju partikularnu posebnost, i odraz ili simptom sistemskih obilježja vremena.

U konkretnom slučaju to su tranzicijske okolnosti popriličnog društvenog beznađa, besperspektivnosti, ekonomske nejednakosti, neimaštine i nezaposlenosti, retradicionalizacije i repatrijarhalnosti društva.

Nasilje za medije utrživa roba

Kad je riječ o medijima za njih je nasilje utrživa roba, idealan sadržaj u duhu tabloidnog žurnalizma i kulture senzacionalizma.

To je klasičan primjer apsolutne dominacije žanra crne kronike u medijskom 'mainstreamu' pri čemu se takve teme najčešće obrađuju s viškom emocionalnosti, a manjkom racionalnih prosudbi i analiza, kaže Hromadžić.

Primjer kako bi to moglo biti adekvatno tretirano jest, primjerice, stavljanje permanentnog naglaska na propuste u pravosuđu u kontekstu 'slučaja Daruvarac', a ne medijska pornografizacija zločina u vidu neprimjerenog iznošenja viška monstruoznih detalja, recimo 'koliko ju je puta iscipelario na tlu, a koliko ju je puta dohvatio šakama'.

Priveden otac s Paga Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL