LET VILINA KONJICA

Lara Manojlović dobitnica nagrade Mate Raos

30.09.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Mlada Karlovčanka Lara Manojlović dobitnica je nagrade Mate Raos za 2013. za priču 'Let vilina konjica'

Njezina priča 'Let vilina konjica' osvojila je prvo mjesto i proglašena je najboljom kratkom pričom napisanom na hrvatskom jeziku. Splitski pisac Hari Kočić osvojio je drugo mjesto pričom 'Muha', a treća nagrada otišla je u Koprivnicu, Marku Gregoru, za priču 'Glupi mobitel, makar nije sve u njemu'.

Na natječaj za kratku priču koji organizira Matica Hrvatska, ogranak Vrgorac, ove godine pristigle su 44 priče iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Češke, a zanimljivo je da je nagradu dobila najmlađa autorica, Lara Manojlović, kojoj je tek 17 godina.

Po riječima predsjednice žirija, profesorice Antonije Galić, priča 'Let vilina konjica' privukla je ovogodišnji žiri svojom neobičnom temom, znanstvenofantastičnom, u kojoj nas autorica suočava s neobičnom, apokaliptičnom i katastrofičnom pričom o našem Svemiru u kojem Zemlji prijeti uništenje, a alternativne mogućnosti preživljavanja još nisu dovoljno istražene. Time se dotaknula trajno važnih pitanja ekologije, odupiranja neredu i kaosu i vječnih pitanja o postanku i opstanku ovoga našega svijeta.

Lara u priči opisuje kako dobrodušni starac s ekipom svojih suradnika spašava djevojku nakon potresa nad Koranom i u svemirskoj letjelici lete iznad Zemlje izbjegavajući satelite koji se obrušavaju na Zemlju, munje, potrese i ostale nevolje. Usput joj pripovijeda o tajnoj misiji spašavanja Zemlje, jer joj prijete sebični, bahati 'bogati i moćni prebjezi' koji ne shvaćaju da je misija u spašavanju svih, a ne samo onih koji to mogu platiti – objasnila je prof. Galić u obrazloženju nagrade koja je dodijeljena na svečanosti u Gradskoj knjižnici Vrgorac.

Troje autora dobilo je plakete i podijelilo nagradni fond od 5.000 kuna, koliko je organizator osigurao za književni natječaj posvećen velikom hrvatskom piscu Mati Raosu, podrijetlom Vrgorčaninu.