'mi volimo ruske pisce!'

Laibach otkazao koncert u Kijevu, Ukrajinci ih tražili da se odreknu cjelokupne ruske umjetnosti

27.02.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Koncert grupe Laibach u Kijevu, koji je najavljen za 31. ožujak, otkazan je, potvrdili su članovi grupe za slovensku agenciju STA

Koncert u Ukrajini, koji je trebao biti prvi veliki nastup jednog benda od početka rata u Ukrajini, organizator je, kako su precizirali članovi Laibacha za STA, otkazao jučer, jer je već i sama najava svirke izazvala previše kontroverznih reakcija u toj zemlji, piše nova.rs.

Članovi grupe su naveli i da je od njih bilo zatraženo da naglase kako su "svi Rusi loši i cjelokupna ruska umjetnost bezvrijedna", na što nisu pristali.

"Kako bismo spriječili nepotrebnu podjelu Ukrajinaca na različite tabore i eliminirali uzrok nesloge, odlučili smo otkazati koncert Laibacha u Kijevu," priopćili su lokalni organizatori nastupa, i obustavili prodaju karata, dodavši da „iako je bend pokazao podršku Ukrajini i Ukrajincima i osudio ruski režim, veliki dio publike se kategorički usprotivio dolasku Laibacha“ . Organizatori su dodali i kako "sada nije pravo vrijeme za taj koncert u Bel Etage Music Hallu".

Zasmetale ih tvrdnje benda u intervjuu Guardianu

Ukrajincima su zasmetale tvrdnje grupe Laibach koje su iznijeli u razgovoru za britanski Guardian, a u kojima su rekli da je aktualni rat zapravo geopolitički sukob između Rusije i SAD na ukrajinskom teritoriju, odnosno "cinični posrednički rat za geostrateške interese supersila i financijskog kapitala“.

Bend Laibach je prošli tjedan najavio koncert u ukrajinskoj prijestolnici, a rekli su da će prihod od prodaje ulaznica donirati u dobrotvorne svrhe.

"Ne dolazimo u Ukrajinu da bismo bili prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašoj prijestolnici tijekom rata, kako su prenijeli neki mediji, već kao jasan izraz podrške vašoj zemlji u ovom ratu. Neke naše izjave, koje možda nisu u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj da vas na bilo koji način povrede ili da umanje značaj vaše pravedne borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu, zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u suvremenom društvu nema mesta ratu. Geopolitička pitanja se ne mogu rješavati oružanim napadom",priopćili su članovi Laibacha na svom sajtu, podsjetivši da su još na početku rata otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i osuđivali agresiju u svim intervjuima.

Međutim, dodali su i ove riječi:

"Da se ​​ne varate – mi volimo rusku književnost, muziku i umjetnost…Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lissitzkog - da spomenemo samo neke - i uvijek ćemo ih voljeti. Ali, u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine, mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njenog naroda, koji se – kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu – dostojanstveno bori protiv jačeg neprijatelja."