VELIČANSTVENA PROJEKCIJA

Kultna Chaplinova komedije 'Cirkus' uz pratnju Zagrebačke filharmonije

07.11.2014 u 11:35

Bionic
Reading

Zagreb slavi 125. rođendan legendarnog Charlieja Chaplina uz projekcije njegovog kultnog nijemog filma „Cirkus“ koje će izvedbom originalne glazbe iz filma pratiti orkestar Zagrebačke filharmonije. Pet slavljeničkih projekcija bit će prikazano 20., 21. i 22. studenog u velikoj dvorani zagrebačkog kina Europa, priopćili su iz Zagrebačke filharmonije.

Ove godine cijeli svijet obilježava 125 godina od rođenja Charlieja Chaplina i 100 godina od nastanka njegovog legendarnog filmskog lika Skitnice. Glumac, scenarist, redatelj, producent i skladatelj, Chaplin i dalje jednakim intenzitetom nasmijava svaku novu generaciju publike. Kino Europa i Zagrebačka filharmonija ove će jeseni, nakon Nosferatua (2012.) i Krstarice Potemkin (2013.), svojoj publici donijeti pet izvedbi kultne Chaplinove komedije 'Cirkus' iz 1928. godine, a glazbu iz filma izvodit će orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

'Cirkus' je smatran jednom od najboljih filmskih komedija, a Charlie Chaplin osim što je glumio, režirao i producirao film te skladao glazbu, sam je izveo i većinu akrobatskih scena, nerijetko s nekoliko stotina ponavljanja. Produkcija filma zapamćena je kao jedna od najkontroverznijih u povijesti filma. Osim što se poklopila sa senzacionalnim razvodom Chaplina i Lite Grey te posljedično njegovim financijskim krahom, praćena je brojnim nevoljama na setu – krađama i urušavanjem scenografije, požarima, uništenjem snimljenih materijala.

Charlie Chaplin: Cirkus

Tek krajem 1960-tih, kada povodom reizdanja filma bude ponovno skladao glazbu, Chaplin će se simbolično 'pomiriti' s jednim od svojih najboljih filmskih djela. Iznimno hvaljenu glazbu tom je prilikom obogatio uvodnom pjesmom 'Swing High Little Girl', koju je i sam izveo u tada već 79. godini života.

Unatoč nevoljama koje su pratile nastanak filma, 'Cirkus' je primljen s oduševljenjem i ujedno je prvi Chaplinov film nagrađen Akademijinom nagradom Oscar (u to vrijeme još nije imala taj naziv) na prvoj ikad ceremoniji dodjele ove nagrade 1929. godine. Chaplin je 1972. primio i počasnog Oscara za životno djelo.

Ne propustite ovaj glazbeno-filmski spektakl na velikom filmskom platnu uz orkestar koji će uživo 'pratiti' dogodovštine Skitnice. Nasmijte se uz djelo kreativnog genija svjetske kinematografije i otkrijte zašto su nijemi filmovi u pratnji orkestra Zagrebačke filharmonije postali hit među zagrebačkom publikom.

Svečana premijera očekuje nas u četvrtak, 20. studenog u 20 sati, a slijede projekcije u petak i subotu, 21. i 22. studenog u 19 i 21 sat. Ulaznice su dostupne po cijeni od 60 kuna.