GRAĐANIN PLEMIĆ

Krešimiru Dolenčiću uručena nagrada 'Tito Strozzi'

24.11.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Nagrada "Tito Strozzi" za najbolju predstavu protekle sezone u zagrebačkom Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK), uručena je danas Krešimiru Dolenčiću za režiju Moliereove komedije "Građanin plemić", u kojoj je "ostvareno toliko sjajnih glumačkih i glazbeničkih kreacija te tolika perfektna uigranost, od glavnih do takozvanih sporednih uloga, da je cijela predstava istinska svečanost igre, plesa, zvuka, boja i kostima".

Neobično vještim, inspiriranim spojem kazališne tradicije i duha suvremenog ludičkog teatra Dolenčić je u izrazito ansamblskoj koncepciji stvorio inscenaciju koja bi mogla poslužiti na čast svim velikim kazališnim sredinama, ističe se u obrazloženju nagrade koju je na dodjeli pročitao predsjednik Kazališnog odbora Viktor Žmegač.

Predstava je uspjela današnjem gledatelju približiti svijet baroka i klasicizma na način koji je duhovito poentirao univerzalne i danas aktualne elemente, a redatelj je, kloneći se već otrcanih ekscentričnosti režijskog teatra, znao ostati u granicama prepoznatljivosti, a ipak svakim domišljajem pokazati očaravajuću snagu moderne invencije, dodaje se.

Posebno se pohvaljuje cijeli ansambl predstave, govorni i glazbeni, koji je s redateljem, dočarao "magiju teatra na nezaboravan način".

Intendantica HNK Ana Lederer ustvrdila je da je Dolenčić zasigurno nasljednik velike kazališne i umjetničke svestranosti Tita Strozzija, istaknutog hrvatskog kazališnog umjetnika, glumca, redatelja, pisca i prevoditelja, po kojemu je nagrada nazvana.

"Građanin plemić", komedija-balet najvećeg francuskog komediografa Molierea i velikog majstora barokne glazbe, skladatelja Lullyja, premijerno je izvedena u HNK u studenome prošle godine. To je duhovita priča o bogatom skorojeviću koji žudi za uspjehom u društvu, a uvjeren je da novcem može kupiti sve, od uglađenog ponašanja do prijatelja i društvenog statusa.

Riječ je o zajedničkom projektu Drame, Opere i Baleta HNK, u kojemu glavne uloge imaju Siniša Popović, Alma Prica, Dora Lipovčan, dramaturginje su Sanja Ivić i Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Nagrada "Tito Strozzi", utemeljena 1993., dodjeljuje se na dan Drame HNK, 24. studenog.

Uz Žmegača, u ovogodišnjem Kazališnom odboru HNK-a koji je odluku o nagradi donio jednoglasno, bili su Ivka Dabetić, Krešimir Nemec, Zdenka Weber, Maja Đurinović i Tonko Ninić.