100. GODIŠNJICA SMRTI

Kreće kampanja 'Zalijepi se na Kamova!'

01.04.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Stotu obljetnicu smrti riječkog pisca Janka Polića Kamova, koji je u 24. godini tragično preminuo u Barceloni 1910, Rijeka će obilježiti čitavim nizom kulturnih događaja

Predstavljajući cijeli program njemu u čast, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je Janko Polić Kamov među najvećima, ako ne i najveće književno ime koje je Rijeka dosad dala. 'Njegov litererarni rukopis pokazuje dvije ključne odlike: dojmljivu umjetničku razinu te anticipatorsku, avangardističku komponentu kojom je otvorio nove književne horizonte hrvatskoj književnosti u cjelini, a najnovija istraživanja kažu i u mnogo širim, svjetskim okvirima. Kamov nama danas nije samo literarno ime, nego i ime koje upućuje na vrhunske intelektualne domete uopće', rekao je Obersnel. Smatra stoga da bi se u Barceloni trebao postaviti spomenik Kamovu, identičan odljev skulpture kipara Zvonimira Kamenara kakva je postavljena u Rijeci, a prijedlog je već proslijeđen Odboru nadležnom za postavljanje skulptura na javnim mjestima grada Barcelone.

HNK Ivana pl. Zajca početkom travnja kreće s novim festivalom pod nazivom KamovFest tijekom kojeg će biti izvedeno više raznolikih predstava; premijera ansambla Hrvatske drame 'Da je proklet Kam', Baletna večer Staše Zurovca, Komorni koncert s djelima Milutina Polića i poetry performing art 'Putnici i psovači', a sve će početi s okruglim stolom 'Kamov i njegovo doba' pod vodstvom prof. Mladena Urema.

Teatar TRAFIK će sredinom svibnja izvesti performans 'Pazi Hodač!' na specifičnoj lokaciji, svojevrsni hommage legendarnoj predstavi 'Hodač' koja je bila posvećena Janku Poliću Kamovu.

Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s izdavačkom kućom Mentor iz Zagreba provodi program pod nazivom 'Kamo(v) danas?', a koji se sastoji iz tri dijela 'Kamov ukratko' (natječaj za kratku priču inspiriranu Kamovom i njegovim djelom), 'Kamov natašte' (radionica kreativnog pisanja za srednjoškolce) i 'Kamov na glas' (završna večer projekta).

Izdavački centar – Rijeka za ovu godinu priprema izlazak knjige Mladena Urema 'Kamov i njegovo doba', jedan broj časopisa 'Novi Kamov' bit će u potpunosti posvećen Janku Poliću Kamovu, a njegov roman 'Isušena kaljuža' bit će preveden na njemački jezik.

Udruga Ukus snimit će srednjometražni eksperimentalni film 'Kamo?' koji će biti prikazan krajem rujna u Art kinu Croatia, a tijekom godine će u posebnom programu biti prikazivan film o Kamovu Bernardina Modrića 'Vitez crne psovke'.

'Zalijepi se na Kamova' je naziv, slogan i nit vodilja vizualnog identiteta, koji će sve navedene manifestacije objediniti i promovirati na riječkim ulicama tijekom čitave godine, a pokrenuo ga je Grad Rijeka. Njime se također želi aktualizirati poznatog riječkog pisca i njegov rad te ga približiti sugrađanima. Koncept se bazira na vizualu, odnosno proizvedenom Kamov-selotejpu, koji na jeftin, upadljiv i agresivan način obilježava sve tiskane materijale i sredstva promocije, što aplikacijom, što realnim lijepljenjem.

U procesu realizacije je i portal www.kamov.hr, koji će služiti kao globalni informativni punkt o Kamovu i njegovim djelima.