IZLOŽBA U LAUBI

'Klizanje u nepoznato': Doživite začudan svijet Ivana Marušića Klifa

06.03.2020 u 12:12

Bionic
Reading

Ivan Marušić Klif u zagrebačkoj Laubi - Kući za ljude i umjetnost 10. ožujka otvara izložbu 'Klizanje u nepoznato', multimedijalnu instalaciju kojom se Hrvatska u lipnju prošle godine predstavila na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora, i za koju je Marušić Klif dobio nagradu Excellence in Performance Design

Izložba/instalacija predstavlja dizajn scenskog prostora u potpisu Ivana Marušića Klifa na projektima poput predstava 'Ljubavni slučaj Fahrije P.' iz 2017. (Teatar &TD), za koju je osmislio i producirao video, i 'Bife Titanik' iz 2016. (Eurokaz), potom suradnje s Damirom Bartolom Indošom i Tanjom Vrvilo (D.B. Indoš i Kuća ekstremnog muzičkog kazališta), na njihovim multimedijskim performansima/predstavaka ('Šahtofonija rumorista', 'Sat pauk kiša') te s Anom Hušman na 'Pripovjetci', prostorno-specifičnoj višekanalnoj audiovzualnoj instalaciji postavljenoj u Zagrebu u okviru programa kulturne manifestacije Nuit Blanche 2017.

Pokazati dizajn scenskog prostora u izložbenom kontekstu uvijek je izazov, kažu kustosi izložbe Marko Golub i Maša Milovac koji su na njega odgovorili oblikom 'crne kutije', čiji se unutarnji i vanjski sadržaji međusobno nadopunjuju.

'Ekrani na vanjskim zidovima tako prikazuju videointervjue s vizualnom dokumentacijom o odabranim predstavama, projektima i suradnjama, posebno se osvrćući na kreativne procese te narav i ulogu Klifovih medijskih intervencija.

Unutrašnjost instalacije predstavlja audiovizualni spektakl oblikovan iz ponovno prisvojenih multimedijskih elemenata korištenih u predstavljenim projektima koji se s vremenom razvija, rekonfigurira i stvara nova iskustva za gledatelja. Kao što je sav Klifov rad za kazalište strogo odgovor na specifične kreativne zadatke i tehničke okolnosti, tako ga i u ovoj instalaciji nalazimo kako ih adaptira za novo konceptualno i fizičko okruženje Praškog kvadrijenala', navode Golub i Milovac koji za Klifov rad u kazalištu kažu kako ga ne zanima stvaranje 'bešavne kazališne iluzije u kojoj jedan prostor imitira neki drugi.

'(On) prostor čini aktivnim sudionikom izvedbe, oblikujući ga kao vibrantnu, kinetičku ekstenziju tijela i radnji izvođača. Koristeći statične i pokretne videoprojekcije, osciloskope kontrolirane vlastitim softverom i niz drugih tehnika, Klif pretvara scenski prostor u nešto poput glazbenog instrumenta. Metaforu glazbe ne koristimo olako. U kazališnom kontekstu, Klif djeluje u svojstvu aktivnog člana kreativnih kolektiva, ne u izdvojenoj ulozi scenografa', zaključuju kustosi.

Kolaži najrazličitijih digitalnih slika, osciloskopska svjetla, glasovi, sjene i pokreti izvođača, teksture fizičkog prostora, navode Golub i Milovac, zajednički stvaraju osjećaj začudnosti i izvedbe toliko guste da se čini kao da bi u bilo kojem trenutku mogle skliznuti u nepoznato.

Osim umjetnika Ivana Marušića Klifa i kustoskog dvojca Marka Goluba i Maše Milovac, koji su zajednički osmislili koncept instalacije, u realizaciji izložbe 'Sliding into the Unknown' sudjelovao je i niz drugih autora.

Autor kratkih filmova, odnosno videointervjua koji su njen sastavni dio, je kazališni kritičar Igor Ružić. Tekstove u katalogu koji tumače predstavljene projekte i kontekstualiziraju rad Ivana Marušića Klifa potpisuju Marko Golub, Maša Milovac, Igor Ružić i Janka Vukmir. U pripremi pojedinih segmenata izložbe sudjelovali su i snimatelj Miran Krčadinac, umjetnica Ana Hušman, dizajneri Andro Giunio, Sara Salamon, Sven Sorić i Hrvoje Spudić, kao i umjetnici Zlatko Burić Kićo, Branko Brezovec, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Ana Hušman koji u popratnim filmovima govore o svojim suradnjama s Klifom.