DOPRINOS KAZALIŠTU

Kontroverznom Peteru Handkeu nagrada Ibsen

24.03.2014 u 15:03

Bionic
Reading

Kontroverzni austrijski pisac Peter Handke dobitnik je ovogodišnje međunarodne nagrade Ibsen u vrijednosti od 300.000 eura koja se dodjeljuje za značajan doprinos razvoju teatra

Austrijanac Peter Handke, pozvat po revolucionarnim djelima poput 'Psovanja publike', 'Straha golmana pred jedanaestercem' i 'Kratkog pisma za dugi rastanak', laureat je cijenjene nagrade Ibsen za 2014., piše Irishtimes.com.

Unatoč njegovim neosporno vrijednim djelima, brojne je svoje fanove odbio podrškom Slobodanu Miloševiću i knjigom 'Pravda za Srbiju' objavljenom 1996. u kojoj objašnjava da genocida u Srebrenici nije bilo. U tom je razdoblju otkrio i da se sastao s Radovanom Karadžićem, i to u vrijeme kad je on već bio optužen za ratne zločine i započeo višegodišnje skrivanje.

U obrazloženju žirija stoji kako je nagrada Handkeu uručena zbog njegova 'opusa koji je bez premca u svojoj formalnoj ljepoti i briljantnim refleksijama'.
Nagradu Ibsen utemeljila je norveška vlada 2007., a dosad su je dobili Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Jon Fosse i Heiner Goebbels.