od 28. do 30. prosinca

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog slavi 50. rođendan

14.12.2023 u 10:15

Bionic
Reading

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog svečano će od 28. do 30. prosinca obilježiti svojih prvih pola stoljeća postojanja bogatim trodnevnim programom, a sva događanja, s iznimkom Filharmonijskoga bala, besplatna su za posjetitelje

Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela Lisinskog rekla je na konferenciji za novinare da će prijepodnevni program, od 10 sati, biti namijenjen djeci, u 11 sati počinje vođeni obilazak dvorane, poslijepodnevni program posvećen je mladim umjetnicima i afirmiranim ansamblima, dok će se navečer održavati koncerti.

Program za djecu donosi koncertnu izvedbu prigodne glazbene priče Udruge Mala Opera "Orašara”, obilazak "Tajnim odajama Lisinskog” vodit će Tugomir Hrabrić, Sonja Mrnjavčić i Anton Oreč te nekadašnji i sadašnji zaposlenici Dvorane. Bit će tu i božićne pjesme iz cijelog svijeta u izvedbi Dječjega zbora HRT-a "Anđeli već dolijeću” i glazbena predstava „Da sam ja kontesa Dora” Komornog orkestra Zagrebačke filharmonije.

Unkić je rekla kako je Dan Dvorane bio samo jednom otkazan, 2020. kada je bio potres u Petrinji, a pamti se i onaj iz ratnih godina kada je zbog zračne uzbune publika jedno vrijeme provela u prizemlju, nakon čega se vratila na koncert.

Slavljenički program organiziran je s nizom dugogodišnjih partnera, suradnika i prijatelja Dvorane, među kojima je i Zagrebačka filharmonija, za koju je njezin ravnatelj Filip Fak rekao da je na neki način stalni partner i sustanar Lisinskog. "Lisinski je postao sjecište glazbene kulture i više institucija, a ovo trodnevno slavlje to pokazuje. Drago mi je da sa svima ostalima činimo ovaj prostor hramom kulture u Zagrebu", ustvrdio je.

  • +16
Predstavljen trodnevni program proslave 50. obljetnice dvorane Lisinski Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Ivana Kocelj, rukovoditeljica radne jedinice Glazba HRT-a, podsjetila je da je KD Vatroslava Lisinskog u vrijeme svoje gradnje prije 50 godina bila najveća investicija na području glazbene umjetnosti, a i dalje je tako jer se ni ne nazire da bi se mogla izgraditi nova koncertna dvorana.

O važnosti Lisinskog za glazbene umjetnike u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj na konferenciji su govorili i ravnateljica Opere HNK u Zagrebu Željka Barišić Pulig te umjetnički voditelj Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić" Ivan Šćepanović.

Među ostalim, predstavit će se rad Muzičkog informativnog centra, nastupi zagrebačke Muzičke akademije, Jazz trija, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkih solista, Zagrebačkog ansambla flauta, Gudačkog kvarteta Sebastian, Gudačkog kvarteta Rucner, Cantus Ansambla, Hrvatskog baroknog ansambla, Ansambla Komedije, revijalni koncert zvijezda Croatia Records, Matije Dedića, Žive vode, Swingersa i Gelato Sisters.

Iz programa se izdvaja i svečani koncert u petak, 29. prosinca s Beethovenovom Devetom simfonijom, u izvedbi solista i Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačke filharmonije, Zbora HRT-a, Zbora Opere HNK i Akademskog zbora IGK, a vrhunac proslave bit će subotnji Filharmonijski bal.

Detaljan program i upute za preuzimanje ulaznica mogu se naći na web stranicama Lisinskog.