Art kvart Benčić

Otvaranje Gradske knjižnice Rijeka 21. prosinca

14.12.2023 u 09:21

Bionic
Reading

U Art kvartu Benčić će se treću godinu za redom održati program Zimska priča iz Benčića, od 15. do 22. prosinca, a najvažniji dio programa je otvorenje nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka 21. prosinca, najavljeno je u srijedu u Rijeci.

U tom zabavnom i edukativnom programu ove godine će biti 20 filmskih projekcija, 15 kreativnih radionica, pet escape room misterija, tri glazbena događanja, a osmislili su ga zajednički Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), Muzej grada Rijeke, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Odsjek za kulturu Grada Rijeke. Događanja će se odvijati u Dječjoj kući, Muzeju grada Rijeke, MMSU i u dvorištu Benčića.

Na otvaranju Zimske priče iz Benčića 15. prosinca svirat će Limena glazba Trsat uz prigodan nastup vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Rijeka.

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka otvorit će se 21. prosinca. Ravnatelj Gradske knjižnice Niko Cvjetković najavio je trodnevni program ovim povodom.

Kako je najavio, već ujutro 21. prosinca će se napraviti ljudski lanac od zgrade Filodrammatice, dosadašnje lokacije odjela beletristike, do nove zgrade, s obzirom na to da je mnogo građana i suradnika knjižnice željelo sudjelovati, rekao je. Simbolično će se tim lancem prenijeti knjiga od stare do nove lokacije.

Tog dana popodne je priređen svečani dio programa, a vrata knjižnice se otvaraju za građane u 17 sati. Slijede radionice, autorski susreti i zabavni program, a planirane su i vođene ture kako bi se građane upoznalo s novim prostorom i novitetima koji se uvode. 22. prosinca u Rijeku dolaze knjižničari iz cijele Hrvatske, a trećeg dana, 23. prosinca, dio programa je posvećen čitateljskim klubovima, najavio je ravnatelj knjižnice.

Art-kino sudjeluje u programu projekcijom niza filmova u Dječjoj kući. U sklopu Norveških dana u Rijeci prikazat će se blok kratkometražnih igranih i animiranih filmova, a predstavit će se i filmovi nastali na radionici Art-kina za djecu i mlade.

MMSU je pripremio tri programa – MMSU Lab u sklopu kojeg će se održati radionica "Papirnata viseća čuda", zatim Šetnju Muzejom i kvartom i Pop-up radionicu "Bor na Bor". Muzej grada Rijeke i Gradsko kazalište lutaka priredit će radionice za djecu i odrasle.