HRVATSKA I NJEMAČKA

Koncert u povodu primopredaje predsjedanja Vijećem EU

04.07.2020 u 11:08

Bionic
Reading

U povodu primopredaje predsjedanja Vijećem Europske unije između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, najavljen je koncert koji će se emitirati u ponedjeljak, 6. srpnja u 22.15 na Trećem programu HTV-a

Njemačka je od Hrvatske 1. srpnja preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. U povodu toga događaja udružili su se Orkestar Minhenskog radija pod ravnanjem svojega šefa dirigenta, Ivana Repušića, te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija, kako bi predstavili izbor iz reprezentativnih ostvarenja hrvatske glazbene baštine kao i one s njemačkog govornog područja.

Riječ je o svečanom televizijskom koncertu, čije je snimanje s hrvatske strane upriličeno u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a s njemačke u Herkulessaal u Münchenu. Za njemačku publiku emitirat će se u ponedjeljak, 6. srpnja u 22.15 na televizijskom kanalu ARD-alpha Bavarske radiotelevizijske mreže (Bayerischer Rundfunk), u subotu, 11. srpnja u 21.15 na televizijskom kanalu 3sat te u subotu, 25. srpnja u 12.05 na radiju BR-Klassik.

Za hrvatsku publiku emitirat će se također u ponedjeljak, 6. srpnja u 22.15 na Trećem programu HTV-a. Ansambli će se tijekom emisije izmjenjivati u izvedbama bisera klasične glazbe. Od prepoznatljivog eurovizijskog signala, Preludija Te Deumu Marc-Antoinea Charpenetiera preko glazbe Johanna Sebastiana Bacha, Felixa Mendelssohna, Wolfganga Amadeusa Mozarta do Richarda Straussa, Orkestar Minhenskog radija pod vodstvom Ivana Repušića provest će nas kroz kratku povijest njemačkih i austrijskih velikana glazbe, ali i odati počast hrvatskom velikanu Borisu Papandopulu. U tome će im se pridružiti proslavljeni flautist Emmanuel Pahud, trenutačno rezidencijalni umjetnik Orkestra Minhenskog radija, ujedno i prvi flautist Berlinske filharmonije.

Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija predstavlja pak najbolje od hrvatske glazbe – pretklasični simfonijski rukopis Luke Sorkočeviće i trijumfalno finale opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca – ali i glazbu njemačkih autora Richarda Wagnera i Maxa Brucha. U točki In fernem Land (U dalekoj zemlji), iz 3. čina Wagnerove opere Lohengrin, Simfoničarima se pridružuje nacionalni prvak Opere HNK-a u Zagrebu, tenor Tomislav Mužek, koji je svojoj blistavoj međunarodnoj karijeri 2015. u Sao Paolu u Brazilu pridružio debi u Lohengrinu, a 2019. prvi put je nastupio i u ulozi Miće/Ere, u koncertnoj izvedbi Ere s onoga svijeta u Münchenu, upravo uz Orkestar Minhenskog radija i Zbor HRT-a pod vodstvom Ivana Repušića. Sada će sudjelovati u izvedbi finala - Završnog kola, ali uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija.

Simfoničarima se također, u skladbi Kol Nidrei, koncipiranoj kao niz varijacija na dvije židovske teme, pridružuje naša vrsna violončelistica Monika Leskovar, koja je, među ostalim, djelovala kao prva violončelistica Minhenske filharmonije, a danas predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Istinski gala zaključak slijedi u zajedničkoj izvedbi ulomka zaključnog stavka Devete simfonije Ludwiga van Beethovena čime će i Orkestar Minhenskog radija i Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a odat počast Ludwigu van Beethovenu na 250. obljetnicu njegova rođenja, ali i podsjetiti da je upravo glasovita Oda radosti, sa svojim idealom bratstva među ljudima, himna Europske unije.

Tijekom emisije, publici će se obratiti bavarski državni ministar za znanost i kulturu Bernd Sibler, povjerenica njemačke savezne vlade za kulturu i medije Monika Grütters te ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek. Voditelji su Maximilian Maier i Iva Šulentić.