KAKVO LJETO!

Kolovoz u Grožnjanu okuplja umjetnike iz cijeloga svijeta

  • Autor: N. Sa. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.08.2022 17:24
  • Objavljeno 09.08.2022 u 17:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

U organizaciji Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) kolovoz u istarskom gradiću Grožnjanu obilježit će brojna umjetnička događanja na kojima surađuje niz svjetskih umjetnika

U tijeku su radionica rane glazbe Musica Antica, Michael Chekhov ljetna akademija trening mentora i Međunarodna škola arhitekture, a do kraja kolovoza održat će se i Ljetna pijanistička škola te seminari iz roga, saksofona, oboe i klarineta.

Radionica rane glazbe ili Campus "Musica Antica" odvija se u suradnji HGM-a iSveučilišta u Ljubljani - Akademije za glazbu/Odjel za Staru glazbu.

Campus prati sve veći umjetničko-izvođački i obrazovni trend proučavanja povijesno osviještene izvođačke prakse i interpretacije velikog opusa sekularne i duhovne glazbe od perioda srednjeg vijeka sve do početka XIX stoljeća, uzimajući u obzir i njegu glazbene kulturne baštine Istarske županije i sjeverne Istre, muzičke etno-kulturologije, povijesnih glazbala županije i regije.

Jedan od njihovih budućih ciljeva je njega i izrada svojstvenih glazbenih i glazbeno-scenskih produkcija, izvođenih na autentičnim instrumentima i uz poštovanje povijesne izvođačke prakse.

Umjetnički ravnatelji Campusa Musica Antica su Tonči Bilić i Egon Mihajlović, a predavači su Mihajlović, Bettina Simon, Lucia Rizzello, Franjo Billić i Chiara De Zuani.

Završni koncerti sudionika Campusa održat će se 11. kolovoza s početkom u 21,00 sat u dvorani Kaštel i 12. kolovoza u 20,00 sati u crkvi sv. Vida, Krešencija i Modesta.

U tijeku je i Međunarodna škola arhitekture koju vode objavljivani i nagrađivani arhitekti Takaharu i Yui Tezuka te Jim Njoo.

Japanski par Tezuka iskusan je u projektiranju prostora za djecu, što su prepoznali OECD i UNESCO proglasivši njihov Fuji Kindergarten najboljom školom na svijetu, dok je Jim Njoo dvostruki pobjednik Međunarodnog urbanističko-arhitektonskog natječaja Europan.

Završna prezentacija rada škole održat će se 13. kolovoza u 15,00 sati kroz šetnju Grožnjanom, a svečano predavanje održat će se 14. kolovoza u 10,00 sati.

Predavanje arhitekta Tezuke moći će se pratiti i live streamingom na YouTube kanalu HGM-a, 9. kolovoza s početkom u 20,30 sati.

Programe HGM-a u Grožnjanu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Općina Grožnjan, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Glazbena škola u Varaždinu, Centar za kulturu i informacije Maksimir i dr.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!