histerija u močvari

Koja ludnica: Gledali smo Doru uz komentar queer diva, a onda se pojavila - Severina

26.02.2024 u 16:44

Bionic
Reading

Bili smo u Močvari na Gledaonici Dore u organizaciji queer kolektiva House of Flamingo, gdje su se nakon natjecanja pojavili Mrle i Severina, izazvavši delirij

'Tko ide na Cecu u Maribor?', čujem sa zvučnika dok stojim u predvorju Močvare, nastojeći se progurati unutra, da vidim je li to rekla Colinda, Entity ili Roxanne. Nema pomoći, unutra je previše natiskanih ljudi. Izlazim na cigaretu razbistriti glavu ne bih li iznašao rješenje i u tom času vidim bočni ulaz u dvoranu - eto rješenja!

Probijam se kroz gužvu kakvu sam ovdje zadnji puta vidio na promociji knjige 'Kapitalizam i smrt' Gorana Pećanca, no večeras je atmosfera još luđa. Upravo traje nastup Borisa Štoka koji se prenosi na velikom platnu. Lijevo od platna na barskim stolcima sjede tri dive naoružane mikrofonima. Dok ih obasjava svjetlo reflektora, publika je, naravno u mraku. Štok na trenutak zapleše ponesen življom dionicom svoje pjesme, a jedna od diva ispali - Boris Cock! - i izazove salve smijeha.

U Močvari upravo traje, kao što smo najavili prošlog ponedjeljka, tik do zgrade nacionalne televizije, moderirano gledanje Dore, našeg izbora za Eurosong, mnogo zabavniji događaj od sterilnog showa koji HRT isporuči svake godine. Organizacija Gledaonice je u rukama queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo, koji je sa svojim programima neizostavni dio naše alternativne scene već deset godina. Cure su tako obišle sve glavne gradove bivše Jugoslavije, pojavljivale se kao zabavljačice na svim bitnijim queer događanjima, ali i na privatnim zabavama poput momačkih i djevojačkih večeri.

'Odlučili smo se organizirati Gledaonicu Doru jer je Dora izbor za pjesmu koja ide na jedno najspektakularnijih i najisproduciranijih natjecanja na svijetu, koje u velikom broju prati LGBT populacija. Ono u velikoj mjeri šalje političke poruke ili ih izbjegava poslati, kao što je ove godina slučaj sa situacijom u Izraelu. Važnost tog natjecanja za queer je ogromna, a na HRT-u se takve konotacije nikad neće spomenuti, što našu kulturu čini nevidljivom. Odlučili smo se podržati i Jovanku Broz Titutku koja je ove godine s Hekipom 'pokvirila' to natjecanje', rekli su nam iz House of Flamingo.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Laura Tandarić

Šale i pošalice koje ispaljuju dive dok se na platnu redaju mahom dosadne pjesme dosadnih izvođača funkcioniraju po formuli: uvreda pa kompliment, i tako ukrug. Međutim, ništa od toga ne prelazi granicu dobrog ukusa, a možda mi se samo čini, možda bi se manje tolerantnoj osobi dignula kosa na glavi. Primjerice, dok se Damir Kedžo promotivnim videom još jednom predstavlja široj publici, vidimo ga kako mazi konja, na što jedna od diva ispali - Sigurno kupuje ketamin! Također, Kedžina se pjesma zove 'Voljena ženo', na što jedna od diva kaže da je pjesma sigurno o njegovoj mami. Kužite?

Čuli smo i 'prijetnju' HRT-u da ćemo predvođeni Flamingosicama i naoružani vilama potražiti pravdu nekoliko stotina metara dalje, naravno u slučaju da naš favorit ne pobijedi na Dori. Sudeći po reakcijama na nastup Leta 3, u jednom sam trenutku posumnjao u to da je Baby Lasagna narodni šampion, ali je njegov nastup popraćen najznažnijim reakcijama, što me donekle smirilo. Valja dodati da su se dive, kao što im i pristaje, nekoliko puta presvukle, izazvavši svakog puta ovacije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Laura Tandarić

Ipak, spektakl je nastupio tek nakon što je službeno natjecanje završilo, a mnogi posjetitelji Močvare ga nisu doživjeli i danas se sigurno grizu. Spomenuta Jovanka, koja je ove godina surađivala s Letom 3, u klub je dovela Mrleta, Severinu i nekoliko patuljaka koji su nastupili s riječkim sastavom. Oni su zajedno izveli 'Moju štiklu', pjesmu s kojom nas je splitska pjevačica predstavila na jednom od ranijih izbora. Ovaj će događaj zasigurno ući u anale alternativne i queer kulture.

'Mi smo pobjednice večeri! Zašto? Zato što je došla Severina i sve nas iznenadila pojavom na našoj Gledaonici, jako smo ponosni i sretni što je to učinila. Ona predstavlja jednu od rijetkih osoba koja se već više od desetljeća sustavno i neumorno bori za obespravljene skupine. Nikada se nije libila toga da svoju pozornicu i karijeru izloži u bitci za bolje i pravednije društvo', zaključili su iz House of Flamingo.