KULTURNI VODIČ

Ne propustite ovog tjedna: Krleža se vraća u kazalište, a u klubovima domaći rock

26.02.2024 u 12:18

Bionic
Reading

Kao i svakog ponedjeljka, donosimo vam kratak pregled gustog i dinamičnog tjedna kad je riječ o kulturnim zbivanjima u Zagrebu

Utorak, 27.2. – Poetomat s Jakobom Filićem, Booksa

Omiljeni zagrebački književni kafić Booksa u ovotjednom izdanju pjesničke tribine Poetomat ugošćava Jakoba Filića, 29-godišnjeg pjesnika koji je nekoliko godina bio član književne grupe 90+, a danas piše poeziju, eseje i kritike, snima filmove, svira violinu i klavijature, prodaje majice, novčanike, sok od bazge i sapune 'na poeziju'. Pohvaljen je na Goranovom proljeću i na natječaju Matice hrvatske Zdravko Pucak. S Filićevom poezijom upoznajte se na njegovom profilu na Instagramu i dođite u Booksu, gdje će razgovarati s mladom viškom pjesnikinjom Larom Mitraković, koja vodi ovu tribinu. Čekaju vas odgovori na važna pitanja: zašto je ovdje, a ne ondje, ima li nakon Krivog puta drugog puta osim Medike, kako se pjesme slažu s horoskopskim znakovima i je li istina da je violinu lakše svirati ako se stoji na prstima. Više detalja o Poetomatu doznajte na stranicama Bookse.

Srijeda, 28.2. - predstavljanje putopisa Jasena Boke 'Na putu svile - Kako nam je lagao Marko Polo'

U knjižari Hoću knjigu Megastore u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici u srijedu s početkom u 18 sati održava se predstavljanje drugog izdanja putopisne knjige Jasena Boke 'Na putu svile – Kako nam je lagao Marko Polo'. O knjizi će, uz autora, govoriti Krešimir Sučević Međeral, javnosti poznat kao lovac iz kviza 'Potjera', i Ivana Žderić, urednica u Profilu. 'Na putu svile – Kako nam je lagao Marko Polo' svojevrsni je vremeplov jer nam autor donosi priče i oslikava život u nama dalekim zemljama u kojima ljudi još uvijek kao da žive u nekom prošlom vremenu. Putujući slavnom rutom iz Kine prema Europi, Boko mijenja razna lokalna prijevozna sredstva – od deva, taksija, džipova do derutnih autobusa – prepričavajući nam zanimljive susrete sa stanovnicima, pa se knjiga čita kao roman, stoji u najavi.

Četvrtak, 29.2. – Gavella, premijera Krležinog 'Kraljeva'

U režiji Krešimira Dolenčića prvi put nakon 54 godine na daske zagrebačkog kazališta Gavella bit će postavljena predstava 'Kraljevo' Miroslava Krleže. Iz Gavelle podsjećaju da je Krležino 'Kraljevo' u tom kazalištu prije 54 godine postavio Dino Radojević te je od premijere 1970. do 1982. godine odigran 173 puta. Predstavu o sajmenom danu izvodi osamnaestero izvođača, što je čini intenzivnom i dinamičnom te 'sve pleše na jednom strašno visoko napetom užetu', poručuju iz Gavelle.

Glumački ansambl čine Filip Križan, Enes Vejzović, Darko Milas, Lara Nekić, Boris Svrtan, Ivana Bolanča, Amar Bukvić, Martina Čvek, Ankica Dobrić, Andrej Dojkić, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Mada Peršić, Ivica Pucar, Janko Rakoš, Siniša Ružić i Antonja Stanišić Šperanda. Dramaturzi su Dubravko Mihanović i Krešimir Dolenčić, skladatelj i oblikovatelj zvuka Stanko Juzbašić, scenografi Deni Šesnić i Marta Dolenčić, kostimografkinja Tea Bašić Erceg, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a znanstveni suradnik Vid Balog. Više detalja o samoj predstavi donosimo u srijedu, kad ćemo u sklopu Kulturnog roštilja objaviti razgovor s Krešimirom Dolenčićem.

Četvrtak, 29.2. – Izložbeni četvrtak u Meštrovićevu paviljonu, izložba Jasenka Rasola u Galeriji VN

Na Izložbenom četvrtku u Meštrovićevu paviljonu u četvrtak 29. veljače u 19 sati priprema se otvorenje dviju izložbi: u Galeriji Bačva 'Pjesme za naše more' Renate Poljak i u Galeriji PM 'Iluzije' Luke Kuševića, Jurice Pušenjaka i Josipa Rončevića. Izložba Renate Poljak priča priču o moru, koje nam pomaže shvatiti da smo samo trenutak, manje od trenutka u velikom vremenu kozmičke povijesti. Izložba 'Iluzije', trojca Kušević, Pušenjak i Rončević, pak donosi tri odgovora trojice različitih slikara na pitanje – zašto se čovjek uopće bavi umjetnošću.

Iste večeri s početkom u 19 sati otvara se izložba Jasenka Rasola 'Migrantska ruta', o kojoj sam autor, poznati hrvatski fotograf i snimatelj, kaže: 'U Istru već godinama dolazim u istu kuću, svega četiri kilometra udaljenu od slovenske granice. Šećući psa, svakodnevno prolazim istim putem, nehotično otkrivajući i 'migrantsku rutu'. U šumi i na poluzaraslim stazama, za koje mi se čini da nikamo ne vode, susrećem nepoznate ljude. Uglavnom prolaze pored mene uz tek blago kimanje glavom; ne zastaju, ništa ne govore, samo idu dalje; ne znamo što bismo si rekli, što napravili, u tim trenucima. Počinjem fotografirati ono što migranti vide dok hodamo istom rutom. Snimam njihov subjektivni kadar, formalno identičan mojemu, no po mnogo čemu sigurno drugačiji. Iako je kadar isti, vizura je različita. Ove, 2023. godine više ih nema, ruta je vjerojatno otkrivena.'

  • +13
Aleksandar Stanković Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Četvrtak, 29.2. – Cruising sa Srđanom Sandićem u Multimedijalnom institutu Mama, gost Aleksandar Stanković

Prijestupni dan prijestupne godine neobično je dinamičan pa nam donosi i novo izdanje tribine Cruising sa Srđanom Sandićem, piscem, novinarom i kolumnistom koji već niz godina razgovara s poznatim javnim osobama o aktualnim temama u društvu. Ovoga četvrtka gost mu je Aleksandar Stanković, bajker, pjesnik i jedno od najvažnijih TV lica u Hrvatskoj, a razgovarat će o pjesmama, tekstu, (ne)izrečenom i depresiji, povodom knjige 'Depra', koja već neko vrijeme privlači pozornost medija.

Petak, 1.3. – zajednički nastup grupa Monsieur Doumani i Dunjaluk, klub Močvara

Vrelo zvuka, neobično aktivan world music program zagrebačke Močvare, predstavlja nastup grupa Monsieur Doumani i Dunjaluk. Ciparski trojac Monsieur Doumani i zagrebački bend Dunjaluk u Zagrebu organiziraju zajedničku rezidenciju, a tom prilikom će napisati i zajedničke pjesme.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Monsieur Doumani

Monsieur Doumani već je tri puta gostovao u Močvari i svaki put napravio koncert za sjećanje, bilo da je to bilo prvi put u šatoru, bilo u onim pandemijskim uvjetima ili u studenom 2022., kada su napravili pravi psihodelični show. Osnovani su 2011., a na početku su svoj stil vezali uz ciparske tradicijske pjesme, ali su brzo krenuli s autorskim radom. Iako se poigravaju tradicijom, u svojim tekstovima govore o velikim problemima u društvu, a posebnu pažnju pridaju podijeljenosti Cipra te se zalažu za brisanje granica na otoku/državi. Monsieur Doumani su za svoj rad dobili brojne nagrade, a posebno treba istaknuti da ih je ugledni Songlines 2019. proglasio najboljom world music grupom na svijetu.

Dunjaluk je nastao 2020. godine, a njihov glazbeni stil najlakše je opisati kao sevdah za one koji misle da ne vole sevdah. Bend ga je u potpunosti ogolio i pristupio mu na novi način – vokalna interpretacija je prilično drukčija od tipičnog načina pjevanja sevdaha, a električna gitara pjesmama daje novi zvuk, od jazza preko ambijentalnih dijelova do noisea. Dunjaluk je svoj album objavio krajem 2022., a prošle godine imali su dosta zapaženih nastupa po cijeloj Europi, od festivala Fira Mediterrània u Španjolskoj, preko Resonator Festivala u Danskoj, do festivala Balkan: MOST u Mađarskoj. Više detalja i ulaznice pronađite na stranicama Močvare.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Goran Bare

Napomenimo da je zagrebačka klupska scena, posebno kad je riječ o svirkama domaćih bendova, aktivna i ostalim danima. Posebno na taj famozni prijestupni četvrtak, kad će u Vintage industrial baru nastupiti slavonski reper Kandžija, a u Močvari nabrijana splitska trojka 𝐑Ø𝐋Ø. U petak u Tvornici kulture svira zagrebački bend Bluvinil, u subotu sinjski M.O.R.T., a u nedjelju u Vintageu jedan od intimnijih nastupa imat će Goran Bare i Majke.