ČESTITKE RUSHDIEJA, ATWOOD...

Književni svijet slavi Nobela za Munro

11.10.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Nimalo iznenađujuće, dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost kanadskoj spisateljici kratkih priča Alice Munro izazvalo je oduševljenje književnog svijeta, a mnoge ugledne kolege su se pridružile čestitkama majstorici opisivanja 'malih ljudi s velikim emocijama'

U književnom svijetu ima mnogo rivalstva, napuhanih i iznimno osjetljivih ega, tračeva i opanjkavanja, a među poznatim piscima nisu rijetke i svađe koje se znaju protezati desetljećima. Ništa od toga nije čudno s obzirom da staloženost i pristojnost ipak nisu ključne osobine za pisanje, pa se čak i s određenom podozrivošću može gledati na autoricu koju skoro svi obožavaju i čijem se uspjehu raduju.

Takav je izuzetak Alice Munro, kanadska spisateljica koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost za 2013. godinu, pritom i izdašan novčani iznos te kanoniziranje u društvu Camusa, Yourcenar, Grassa, Hemingwaya, Faulknera, Marqueza, Andrića i ostalog ekskluzivnog društva koje je od 1901. imalo sreću postati Nobelov laureat.

Reakcija na dodjeljivanje književnog Nobela Munro su manje-više ekstatične i među inače svadljivim piscima. Salman Rushdie joj oduševljeno čestita preko Twittera i spominje koliko se mučio pri sastavljanju antologije suvremene kratke priče u koju je htio uvrstiti i tri njezine, a po pravilima je smio samo jednu. Kanadska spisateljica Margaret Atwood, koju se također spominje kao kandidatkinju za Nobela, također je podijelila svoje oduševljenje na Twitteru, a Munro je i nazvala 'književnom sveticom'. Čestitkama i sreći se pridružuju i A.S. Byatt (rekavši da je zaplakala od sreće kad je čula vijest o Nobelu za Munro), Colm Toibin Jonathan Franzen, velik obožavatelj priča povučene Kanađanke.

Nobelom za Munro oduševljeni su i knjižari očekujući da će nagrada potaknuti čitatelje da saznaju kakve su kratke priče Alice Munro, ipak prijemčivije za angloameričko tržište od, primjerice, Le Clezija i Mo Yana. Odluku Švedske akademije podržavaju i vodeći svjetski mediji, pa tako njemački Der Spiegel konstatira da je Nobel za Munro 'odluka koja odaje počast najboljoj spisateljici kratkih priča svoje generacije', a i ovaj put bez 'dodatne političke kontroverze'. Londonski Guardian konstatira da se Munro na početku karijere omalovažavalo kao 'kućanicu koja piše dosadno', ali da ju je njezina 'potraga za neuhvatljivim savršenstvom dovela do književnih vrhunaca'. The New York Times je pak objavio tekst zloglasno oštre Michiko Kukatani koja za Munro piše da je 'majstorica zavojitih putova ljudskog srca' te potpuno zaslužena dobitnica Nobelove nagrade za književnost.