LJUBAVNI NEPAR

Književne romanse koje su nas razočarale

Bionic
Reading

Nedavno su fanovi serijala romana o malom čarobnjaku Harryju Potteru izrazili negodovanje time što je mlada vještica Hermione završila u zagrljaju s 'krivim'. Donosimo još nekolicinu književnih romansi koje su razočarale čitatelje

Pisci često ispaljuju Amorovu strelicu u smjeru posve suprotnom od nadanja čitatelja. Kao dokaz potonje rečenice magazin Huffington Post odabrao je djela koja su mnoge od nas, na svom završetku, ostavila blago razočaranima. Posljednji je takav slučaj ljubav mlade vještice Hermione i simpatičnog nespretnjakovića Rona Weasleyja koja je naljutila fanove. Prisjetite se ostalih primjera.

'Igre gladi', Suzanne Collins
Iako je i Peeta sasvim na mjestu, tko barem na tren nije pomislio će borbena Katniss na kraju završiti u zagrljaju svog prijatelja iz djetinjstva, Galea. Osim što imaju mnogo toga zajedničkog i poznaju se od najranijih dana, Galea krasi hrabrost, principijelnost i odanost, baš kao i nju.


Katniss i Peeta

'Veliki Gatsby', F.S.Fitzgerald
Književni klasik pisca F. Scotta Fitzgeralda nikako nije preporučljivo štivo za ljubitelje sretnih završetaka. Nakon što Daisy kukavički odluči ostati s rabijatnim Tomom, umjesto s Gatsbyjem, koji je u nju zaljubljen još od mladosti, malo tko nije ostao duboko razočaran te s gorkim okusom nepravde u ustima koji kraj romana dodatno pojačava.

'Portret jedne dame', Henry James
Manipulativni Gilbert Osmond daleko je najgori izbor za supruga junakinje romana 'Portret jedne dame'. Nakon početnog šarma on polako pokazuje pravo lice dok se kao izbavitelj iz otužnog braka pokazuje smjeli Casper Goodwood. Ipak, Isabel je odlučna ostati u braku i brinuti se o pokćerki.

'Doba nevinosti', Edith Wharton
Iako je zaručen za mladu May Welland, svima je jasno da su Newland i grofica Ellen Oleanska zapravo idealan par. Oboje dijele napredne političke stavove i prkose društvenim normama koje postavlja visoki stalež s kraja 19. stoljeća. Nakon mnogo premišljanja Newland na kraju izabire May jer mu ona otkriva da čeka njegovo dijete. Desetljećima kasnije u Parizu sreće Ellen, no ni ne pozdravlja je.

'Gospođa Dalloway', Virginia Woolf
Činjenica da razmišlja o svojim životnim odlukama, ponajprije izboru supruga, dobar je pokazatelj da Clarissa Dalloway nije zadovoljna svojim brakom. Umjesto s neobuzdanim i strastvenim Peterom Walshom, ona je izabrala stabilnog i staloženog Richarda. Prisjeća se i poljupca s prijateljicom Sally Seton. Ne bi li roman bio uzbudljiviji da je obnovila romansu s Peterom ili se odvažila za zagrljaj sa Sally?