novi naslovi

Preporuke za knjigoljupce - pet noviteta za uživanje u toplim svibanjskim danima

04.05.2022 u 13:36

Bionic
Reading

Nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra donose nove naslove u kojima će svaki ljubitelj dobre knjige zasigurno pronaći novo omiljeno štivo za uživanje u sve duljim i toplijim danima

Za ljubitelje krimića, spisateljica Liz Moore donosi Rijeku svjetla i tame (Long Bright River), roman ispričan iz dvije vremenske perspektive, koji naizmjenično prati policijski slučaj i djetinjstvo dviju sestara, dok čitatelju jednako tako naizmjenično ubrzava puls i slama srce, stoji u najavi.

Trileroljupci će uživati u neobičnom i uzbudljivom romanu u kojem se stapaju tuga i zadovoljstvo, propast i iskupljenje, a radi se o naslovu Sigurno mjesto (The Safe Place), prvijencu britanske autorice (i glumice) Anne Downes.

One koji cijene klasike obradovat će vijest kako je Vorto Palabra po prvi puta u hrvatskom prijevodu objavio Nasljednike (The Inheritors), književni klasik Williama Goldinga. Od autora Gospodara muha i dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Nasljednici su zapanjujuća kreacija izgubljenog svijeta neandertalaca i zastrašujuća vizija početka novog doba.

Može li umjetna inteligencija 'osjećati' sumnju i 'spoznati' izdaju? Može li postupiti čovječnije od ljudskoga bića, naučiti dobrotu i pokazati suosjećanje? Za obožavatelje punokrvnog SF-a nakladnička kuća Vorto Palabra donosi spektakularnu svemirsku sagu o univerzalnim ljudskim vrijednostima U službi pravde (Ancillary Justice). Američka spisateljica Ann Leckie, prva je autorica u povijesti koja je iste godine dobila nagrade Arthur C. Clarke, Nebula i Hugo za najbolji roman, i to upravo za ovu knjigu, prvu u trilogiji o carstvu Radcha.

'Prijestolje od zmajokosti', prvi svezak trilogije 'Sjećanje, Tuga i Trn', objavljen je davne 1988., čime je započet serijal koji će postati jedno od temeljnih djela moderne epske fantastike. Sada, više od dva desetljeća nakon završetka trilogije, Tad Williams vraća se svom voljenom univerzumu i likovima s Krunom od čudodrva (The Witchwood Crown). Sa stotinama likova – ljudi, divova, zmajeva, trolova, Sitha i Norna, ovaj roman epska je fantastika kakva je nekoć bila: klasična, veličanstvena i sveobuhvatna te dokaz da je Tad Williams najveći živući pisac tog žanra.