7. svibnja

KNAP i Škola Ane Maletić u projektu 'Osnaži se plesom'

04.05.2022 u 12:30

Bionic
Reading

Kako bi potaknuli djecu na bavljenje plesom Centar KNAP i Škola suvremenog plesa Ane Maletić osmislili su projekt 'Osnaži se plesom'. 'Osnaži se plesom' je projekt kroz koji želimo ukazati na dobrobit plesa i pokreta, te njihov pozitivan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje djece, koje je slijedom ružnih i potresnih događanja i uvjeta posljednje dvije godine, ozbiljno narušeno

Ovim projektom želimo popularizirati aktivno bavljenje plesom i pokretom, jer uvidom u stanje fizičkog, ali i psihičkog stanja djece, došli smo do spoznaje da ih se mora pokrenuti i uključiti u kontinuirane aktivnosti, stoji u priopćenju.

Kako bi djeci i roditeljima približili dobrobiti plesa i plesnog obrazovanja Škola je producirala plesnu predstavu - Alisa u školi čudesa koja će se održati besplatno za roditelje i djecu 07. svibanj u kazalištu KNAP s početkom u 11:00h.

U ovaj projekt uključujemo djecu i roditelje izbjegle iz Ukrajine, u sklopu projekta podrške izbjeglicama iz Ukrajine HURTOK, kako bi i toj djeci olakšali integraciju i situaciju u kojoj su se našli. Ulaznice se mogu preuzeti u Centru KNAP svaki dan od 3. do 6. svibnja od 10 do 18 sati ili pola sata prije predstave.

O PREDSTAVI

Predstava 'Alisa u školi čudesa' zamišljena je kao šareni, rasplesani informativni letak o Školi suvremenog plesa Ane Maletić. Alisa pod šarmantnim vodstvom prijatelja Zeca ulazi u školski hodnik i gledajući koreografije u izvedbi učenica/ka osnovne škole upoznaje nastavne predmete. Tako publika može 'zaviriti' u dvoranu u kojoj se uvježbava ishodavanje ritma, može vidjeti maštovite koreografije inspirirane likovima iz originalnog Dogsonovog romana (blizanci, nasmijani mačak, Šeširdžija itd), može doživjeti četveroručno sviranje klavira te čuti dječje pjevanje na satu glazbene kulture. Tu je i koreografija iz osnova klasičnog baleta te kostimirani prikaz audicije za one koji gledajući predstavu požele upisati našu školu. Na kraju upoznajemo odraslu Alisu, maturanticu, zrelu plesačicu suvremenog plesa čiju vještinu i izražajnost svi osnovnoškolci priželjkuju.

Škola suvremenog plesa Ane Maletić osnovana je na europskoj tradiciji modernog plesa. Nastavnim planom i programom baziranim na jedinstvenom spoju principa pokreta i plesa R. Labana s idejama kreatora ritmike J. Dalcrozea, A. Maletić osmislila je i stvorila jedinstvenu metodu plesno-ritmičkog odgoja prisutnu do današnjih dana. Djelatnost Škole danas obuhvaća osnovno i srednje umjetničko plesno obrazovanje.

Kroz odgojno obrazovne programe za djecu predškolskog uzrasta, učenike osnovne i srednje škole ostvaruje program u području plesne umjetnosti za zvanja plesač suvremenog plesa i plesač edukacijskog smjera. U osnovnu školu učenici se upisuju nakon završenog 3. razreda općeobrazovne škole. Program četverogodišnje osnovne škole obuhvaća ples, ritmiku, plesnu tehniku i klasični balet te uz glazbenu kulturu (solfeggio) i glasovir, učenici stječu temelj plesnog i glazbenog obrazovanja. Zašto odabrati plesnu školu? Upisom u plesnu školu djeca će steći nove navike u organizaciji, kontinuitetu rada, koncentraciji, pozitivnoj afirmaciji, fizičkoj kondiciji, a time i mentalnoj stabilnosti.

Želja nam je osvijestiti roditelje i djecu o dobrobitima koje ples donosi; od razvoja kreativnosti, muzikalnosti i koordinacije do poboljšanja mišićne muskulature, posture tijela, rješavanje problema kralježnice, spuštenih stopala, te mnogih drugih problema koje današnju djecu muče. Također, važno je naglasiti i posebnu važnost koju suvremeni odgojni ples ima u emocionalnom, socijalnom, intelektualnom, duhovnom i tjelesnom razvoju djeteta kroz njegovanje kreativnosti i stvaralaštva.

Škola kroz svoje programe pruža djeci nezamjenjivo iskustva izražavanja putem pokreta i plesa koje će ih odmaknuti od digitalnih medija i aparata, loših vijesti koje kroz digitalne medije dopiru, steći nove društvene obrasce ponašanja, socijalne kontakte, prijatelje i krenuti se družiti u „stvarnom“ svijetu. U konačnici, bavljenje plesom odrazit će se povoljno na sve razine života, što će u budućnosti doprinijeti njihovom razvoju u zdrave, organizirane, kreativne i sretne ljude.