LITERARNA INSPIRACIJA

Knjige nazvane po Morrisseyjevim pjesmama

01.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Britanski glazbenik i tekstopisac Steven Patrick Morrissey ovih dana ponovno plijeni pažnju javnosti svojom dugoočekivanom autobiografijom. U povodu toga portal AV Club podsjeća da je po stihovima Morrisseyjevih pjesama u protekla dva desetljeća nazvano više od 10 različitih knjiga

Za ljude koji uživaju osjećati se loše, Morrissey je nesumnjivo jedan od glazbenika uz čiji su opus proveli brojne sate u depresiji i tuzi pa ne iznenađuje kako su stihovi ovog mrzovoljnog i ciničnog Britanca završili kao naslovi brojnih knjiga. Pjesme The Smithsa i Morrisseyja su specifične po raskošnim, duhovitim i pamtljivim stihovima, koji se daju beskrajno i u raznim situacijama citirati, o čemu svjedoči i roman Douglasa Couplanda, najpoznatijeg kao pisca 'Generacije X' kao i definiranja stanja svijesti jednog naraštaja, koji je svoj postapokaliptični roman iz 1998. nazvao 'Girlfriend In A Coma'. To Couplandu nije bilo dovoljno pa je i sam tekst ispunjen referencima na The Smiths, kao i njihovim stihovima.

Postoje čak dvije knjige naslovljene 'Heaven Knows I'm Miserable Now'. Jednu je napisao britanski radijski voditelj i novinar Andrew Collins, koji je u tom memoarskom tekstu tematizirao svoje odrastanje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a druga studija o tome kako se iz crteža može iščitati depresija, čiji je autor novinar Andre Jordan. Njegova 'Heaven Knows I'm Miserable Now' odlična je knjiga za fanove Morrisseyja, kako konstatira AV Club, jer se bavi 'depresijom i usamljenošću, ali s velikom dozom humora'.

'Let The Right One In' je pak roman skandinavskog autora Johna Ajvidea Lindquista, u kojem se opisuje ljubav dječaka i njegove vršnjakinje (ili možda ipak vršnjaka?), koja je ujedno i vampir, a priča je adaptirana u vrlo uspješan film istog naslova, koji je onda dobio i vrlo dobru američku obradu. Isti je pisac napisao i 'Let The Old Dreams Die', što je također citat iz pjesme The Smiths, kao i 'How Soon is Now' Marca Spitza. U tom romanu Morrissey ima sporednu ulogu utoliko jer Spitz pripovijeda o ljubavi dvoje mladih koje poveže obožavanje The Smithsa. Opsesiju Smithsima ima i glavni lik knjige 'Meat is Murder' Joea Pernicea pa ne čudi što se priča o iskustvima neprilagođenog tinejdžera zove po drugom albumu ovog benda.

'The Boy With A Thorn In His Side' je pjesma Smithsa koju su za naslov posudile dvije knjige – jedna je memoarska proza pjevača Petea Wentza iz benda Fall Out Boy, a druga je također autobiografska te opisuje život autora Keitha Fleminga tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, što uključuje boravak na psihijatriji, obiteljske traume i upoznavanje tadašnje američke gay scene.

Britanska komičarka Jo Brand objavila je knjigu naslova 'The More You Ignore Me', u kojoj se glavna junakinja nosi s psihološkim problemima svoje majke pomoći stihova The Smithsa. Irska autorica svoju roman o obiteljskom nasilju nazvala je 'This Charming Man', a publicistička knjiga 'Heavy Words Lightly Thrown' bavi se analizom narodnih izreka i stihova, u kojima se otkriva prilična količina morbidnosti. Autor je te knjige Chris Roberts.
I za kraj, 'Unite And Take Over' kolekcija je stripova koji su inspirirani Morrisseyjevim pjesmama i stihovima.