IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ

Knjiga približava slavnu spisateljicu odraslim čitateljima

27.09.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Četvrta knjiga 'Članci (1903. - 1938.)' kritičkog izdanja 'Sabranih djela' Ivane Brlić Mažuranić približit će na nov način tu veliku spisateljicu odraslim čitateljima, rečeno je na predstavljanju te knjige u Matici hrvatskoj

Ta nova knjiga doista je 'četvrto čudo' otkrivanja književnice koja je bila prva žena član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), u to vrijeme Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti koja ju je dva puta predložila i za Nobelovu nagradu, rekla je recenzentica Jasna Ažman. Dodala je kako knjiga potvrđuje i tezu da je Ivana Brlić Mažuranić pisala uvijek - od ranoga djetinjstva do smrti, ali je zato rijetko javno nastupala.

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskome Brodu time je nastavio svoj veliki projekt objavljivanja Sabranih djela Ivane Brlić Mažuranić, a kako se nada predsjednik toga ogranka Ivan Medved, nagodinu bi svjetlo dana trebao ugledati i peti svezak - kompletna bibliografija.

Urednik knjige Vinko Brešić napomenuo je kako je svrha predstavljanja knjige nekoga autora pobuditi znatiželju čitatelja za djela baš tog autora. Podsjetio je da su u prve tri knjige u kritičkoj redakciji objavljene pjesme, pripovijetke, bajke i basne te romani Ivane Brlić Mažuranić, a četvrta knjiga sadrži tekstove žanrovski teško jednoznačno odredive koje je autorica objavljivala po novinama, časopisima i zbornicima, najčešće u raznim povodima.

Četvrtim sveskom su pak, istaknuo je, javnosti podastrta kritički redigirana sva poznata i dosad objavljivana djela Ivane Brlić Mažuranić, a time je zapravo obavljen prvi - u filološkom, književno-povijesnome i kulturološkom smislu najvažniji dio posla, ali ostaje još puno posla na autoričinoj ostavštini.

Marina Protrka Štimec, koja je priredila knjigu članaka, objasnila je da ovo kritičko izdanje ukazuje na razliku između objavljenih tekstova i rukopisa, kao i na neke smiješne pogreške koje su nastale pri objavljivanju članaka, poput onih da autorica piše o 'promrzloj sobi', a objavljeno je da je to 'pomorska soba', ili Ivana Brlić Mažuranić piše o 'zvijezdi Marsa', a u objavljenu članku stoji 'zvijezda marta'.

Objavljen je 31 članak, među kojima je i članak 'Vedro pisanje je bez sumnje danas pravo herojsko djelo...' koji je, smatra priređivačica, aktualan i danas, u vrijeme prevladavajuće kritičnosti kada je vedro pisanje doista pravo herojsko djelo.

Odabrane članke iz knjige čitao je dramski umjetnik Joško Ševo.

255300,60221,274294,252582