DIZAJNERSKI PROJEKT

Knjiga koja se čita udvoje

  • Autor: Joško Tomasović
  • Zadnja izmjena 14.04.2010 10:27
  • Objavljeno 14.04.2010 u 09:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Projekt dizajnerice Rafaele Dražić 'Knjiga za dvoje', predstavljen u zagrebačkoj galeriji Prozori, postavlja pitanje je li čitanje moguće kao kolektivna avantura

Pitanje 'Što se još može dizajnirati?' jedno je od onih stalnih mjesta suvremenog dizajna koja se redovito ponavljaju u okviru raznih izložbi i manifestacija. Velika prošlogodišnja izložba 'Warsaw under construction', koju je organizirao tamošnji Muzej suvremene umjetnosti, nije bila iznimka te se dotično pitanje postavilo svim pozvanim dizajnerima.

Rafaela Dražić

Rafaela Dražić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Među odgovorima na to nezaobilazno pitanje današnjice našlo se i zanimljivo rješenje hrvatske dizajnerice Rafaele Dražić koja boravi u Varšavi na doktorskim studijima iz dizajna. Dizajnerica je predložila projekt 'Knjige za dvoje' koji se premijerno predstavlja hrvatskoj publici na izložbi u galeriji Prozori, u trajanju do 29. travnja.

Projekt Book for Two zamišljen je kao knjiga koja zahtijeva dva aktivna sudionika što dijele čin čitanja. Čitanje je u svom klasičnom obliku intimni čin par excellence, samotan i odijeljen od vanjskog svijeta. Dizajnerica u svom projektu predlaže drugačiju, interakivnu platformu koja na izvjesni način kombinira klasični model sa suvremenim, hipertekstualnim čitanjem. Iskustvo 'čitanja udvoje' postavlja tako niz zanimljivih pitanja – je li moguće pratiti tuđi ritam i okretanje stranica? Je li moguće izbjeći zagledavanje u tuđe 'čitanje'? Te, u konačnici, može li čitanje postati kolektivni čin?

Prema riječima dizajnerice, ovo je tek prva knjiga u seriji, a donosi tekst poljskog pisca i teoretičara Marcina Gokielia 'Priča o tijelima, dušama i strojevima', popraćen ilustracijama. Nakon toga uslijedit će dvije publikacije različitog sadržaja: jedna stručna, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Varšavi, i druga pedagoškog karaktera za djecu školskog uzrasta.

Rafaela Dražić je dizajnerica vizualnih komunikacija koja uglavnom radi u područjima kulture i nevladinih udruga. Dio svoje profesionalne karijere provela je u studiju dizajnera Johnathana Barnbrooka u Londonu, dok je hrvatska javnost možda najbolje pamti po prošlogodišnjem projektu 7 nula, u kojem se dokumentiraju ulične intervencije na temu splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi