'GOING CLEAR' LAWRENCEA WRIGHTA

Knjiga koja razotkriva sve tajne scijentologije

23.01.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Američki novinar Lawrence Wright je nakon dugog istraživanja i razgovora s desecima svjedoka napisao razotkrivajuću knjigu o scijentologiji pod naslovom 'Going Clear: Scientology, Hollywood & the Prison of Belief', koja je zasad dobila odlične kritike. Naravno, objavljenim nije zadovoljna Scijentološka crkva, koja je već platila oglas u novinama u kojem se napada Wrighta


Pulitzerovom nagradom ovjenčani američki novinar Lawrence Wright već nije među omiljenim osobama Scijentološke crkve, ponajviše zahvaljujući svojem maestralno istraženom i napisanom članku za The New Yorker, u kojemu je preko priče o otpadništvu scenarista i redatelja Paula Haggisa razotkrio i brojne aberacije i malverzacije ove moćne organizacije. Sada se Wright još više zamjerio scijentolozima zahvaljujući novoj knjizi 'Going Clear: Scientology, Hollywood & the Prison of Belief' (u izdanju Knopfa), koja otkriva brojne mračne tajne ove kontroverzne religije, koju mnogi smatraju kultom.

Wright nije prvi američki novinar koji je objavio razotkrivajuću knjigu o scijentologiji (naročito je cijenjena 'Inside Scientology' Janet Reitman), ali se čini da se u njegovoj najdublje kopa, od nastanka scijentologije i sumnjivog života njenog osnivača L. Rona Hubbarda pa sve do toga kako su mnoge holivudske zvijezde postale dio sporne crkve. Ipak, prema onome što piše Wright, scijentologija nije postala masovno raširena te citira bivšeg glasnogovornika Crkve koji tvrdi da u Americi nema više od 30 tisuća scijentologa. S druge strane, u službenim reklamama Scijentološke crkve se govori o 'četiri milijuna novih članova svake godine', pa je jasno zbog čega scijentolozi nisu oduševljeni Wrightovom knjigom.

No, zato jesu američki kritičari, među kojima je 'Going Clear' naišao na mnogo pohvala. Chicago Tribune posebice ističe da se Wright bavi i 'općim pitanjima poput prirode vjere i uloge religije u američkom društvu' te zaključuje da su 'metode koje koristi Scijentologija ni bolje ni gore od onih ostalih religija'. Wall Street Journal pak hvali 'nevjerojatnu količinu znakovitih detalja' i veliko istraživanje koje je Wright poduzeo kako bi napisao knjigu, a 'otkrića u njoj će zapanjiti i one koji misle da znaju sve o scijentologiji'.


Lawrence Wright priču započinje demontažom osnivača L. Rona Hubbarda, koji se predstavljao kao heroj Drugog svjetskog rata, a zapravo je glumio razne bolesti kako bi izbjegao borbu, te je sve vrijeme proveo na brodu koji je patrolirao američkom obalom. Kasnije se Hubbard pokazao serijski groznim suprugom, koji se nije ustručavao fizičkog nasilja, a nije bio ni bolji otac. Ništa boljim se ne čini, ako je vjerovati Wrightu, ni aktualni vođa Scijentološke crkve David Miscavige, poznat po svojim nasilnim ispadima prema suradnicima.

Ipak, za širu javnost će vjerojatno biti najzanimljiviji dijelovi knjige koji opisuju kako se sedamdesetih godina prošlog stoljeća scijentologija počela etablirati u Hollywoodu te kako su filmske zvijezde poput Johna Travolte i Toma Cruisea postale sljedbenici.

Scijentološka crkva, naravno, nije nimalo sretna zbog svih otkrića u Wrightovoj knjizi, pa je u magazinu Atlantic već objavila pisani oglas u kojem hvali svojeg aktualnog vođu Miscavigea te proteklu godinu predstavlja kao vremenom najvećih uspjeha za scijentologe. Uslijedilo je i službeno priopćenje u kojem se 'Going Clear' opisuje kao 'izmišljotina kakvu ni tabloidi ne bi objavili', a iznesene optužbe se odbacuju kao 'odavno dokazane kao laži'.

U svakom slučaju, 'Going Clear' ima odličnu priliku postati bestseler, čemu negativna reakcija Scijentološke crkve može samo pomoći.

Reportaža NBC-ja o scijentologiji u kojoj govori i Lawrence Wright