NEISPRIČANE PRIČE

Knjiga koja mijenja dosadašnje predodžbe o Titu?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.09.2013 15:57
  • Objavljeno 06.09.2013 u 09:37
Tito: Neispričane priče

Tito: Neispričane priče

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo fotografije

U Muzeju Mimara na Rooseveltovu trgu br. 5 održat će se u ponedjeljak 9. rujna promocija knjige 'Tito: Neispričane priče'

Riječ je o historiografskom djelu koje nakon godina istraživanja i prikupljanja materijala objavljuju dr. William Klinger, mlađi riječki povjesničar, znanstveni suradnik Centro di Ricerche Storiche di Rovigno, i Denis Kuljiš, zagrebački novinar i publicist.

Knjiga 'Tito: Neispričane priče' posebno razmatra razdoblje 1934. – 1944. i donosi mnoge dosad nepoznate dokumente i podatke, uključujući velik broj po prvi put objavljenih svjedočanstava izravnih sudionika povijesnih događaja iz toga doba na ovom prostoru, zatim informacije o tome 'tko je tko u jugoslavenskoj revoluciji i komunističkom pokretu' te objašnjava odnose sa Staljinom i unutrašnje odnose snaga u poratnoj Jugoslaviji.

'Trideset i tri godine nakon smrti doživotnog predsjednika SFRJ i SKJ te vrhovnog komandanta JNA pojavljuje se knjiga koja po prvi put u posve novu perspektivu smješta tu kontroverznu, hvaljenu i osporavanu historijsku ličnost. Oslobođen lenjinističke utopijske revolucionarne filozofije, Tito pred našim očima iskrsava kao sposobni i beskrupulozni agent iz kozmosa Staljinove kominternovske agenture koji se, na kraju, emancipirao od te krovne organizacije i izrastao do vojskovođe i državnika s vlastitom sudbinom. Ova povijesna studija čita se kao uzbudljiv političko-špijunski triler', napisao je naš književni i publicistički znalac Marko Grčić

Knjigu će u Zagrebu promovirati prof. dr. Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest Sveučilišta u Zagrebu, te veleposlanik, dr. Darko Bekić, a idućeg tjedna pojavit će se i u knjižarama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!