'kod kuće je najgore'

Kishonove urnebesne obiteljske priče na sceni Kazališta KNAP

04.10.2018 u 15:35

Bionic
Reading

Popularna Kishonova knjiga u kojoj duhovito piše o sebi i svojoj obitelji 'Kod kuće je najgore' dobila je domaću kazališnu verziju u režiji Borisa Kovačevića, a kako se snalaze hrvatski Najbolji suprug i Najbolja supruga na svijetu na sceni Kazališta KNAP premijerno će 12. listopada pokazati Dunja Fajdić i Marko Hergešić

Knjiga 'Kod kuće je najgore' u kojoj Ephraim Kishon duhovito piše o sebi i svojoj obitelji u Hrvatskoj se pojavila 1982. i postala jako popularnom, kao i u svijetu gdje se danas vodi kao najčitanija hebrejska poslije Biblije. Ukupno je dosad tiskano 43 milijuna primjeraka Kishonovih djela koja su prevedena na 37 jezika. Na hrvatskom se može naći 25 njegovih knjiga, a 'pronicljiv, samoironičan pogled (ovog pisca) na svijet i na naše skrivene i javne navike toliko se stopio s hrvatskim mentalitetom da ga s pravom možemo smatrati i domaćim piscem', stoji u najavi predstave 'Kod kuće je najgore'.

Predstavu je režirao Boris Kovačević, a Najboljeg supruga i Najbolju suprugu na svijetu glume Dunja Fajdić i Marko Hergešić.

'Avanture Indiane Jonesa, Supermena ili Robina Hooda blijede pred avanturama iz svakodnevnog života 'malog' čovjeka kakve nam prikazuje Kishon. Potraga za izgubljenom dudom, kupnja stroja za pranje rublja ili odlazak na godišnji odmor u Kishonovoj interpretaciji predstavljaju prvorazredan avanturistički čin nas običnih smrtnika. Te humoreske o našim 'svakodnevnim pustolovinama' savršeno precizno dijagnosticiraju naše mane i slabosti i, naravno, pršte od vedrog, samoiscjeljujućeg Kishonovskog smijeha', poručuju iz KNAP-a čiji je voditelj od 2009. redatelj predstave Boris Kovačević.

Dosad je Kovačević režirao, među ostalim, 'Münchhausen' i 'Ja, tata!' u Teatru Exit, 'Mi djeca s kolodvora Zoo' i 'Dr. Dolittle' u ZKM-u, 'Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto' u Kazalištu KNAP, 'Maturanti' u Dječjem kazalištu Dubrava, 'Izumitelj' u Satiričkom kazalištu Kerempuh, 'Muškarci su s Marsa, žene su s Venere' na Sceni Vidra.