motivi prirode

KIC večeras otvara izložbu 'Bioteksture' fotografa Samira Cerića Kovačevića

21.03.2022 u 10:13

Bionic
Reading

Po riječima Emila Matešića, fotografije su to lišća i biljaka u krupnim kadrovima koji tu jednostavnu životnu strukturu pokazuju u svoj njezinoj živosti i snazi

Fotograf Samir Cerić Kovačević na izložbi "Bioteksture", koja se otvara u ponedjeljak, 21. ožujka, u Galeriji na katu KIC-a, predstavlja se radovima s motivom prirode kao mjesta kojemu se suvremeni čovjek tek treba vratiti.

Riječ je o umjetniku koji svoj prostor posebne adoracije prirode pronalazi u ritualnom obredu koristeći fotografiju kao rekvizit kojim posredno učvršćuje svoju vezu s prirodom, fotografirajući naizgled neugledan motiv, ističe se u najavi.

Po riječima Emila Matešića, fotografije su to lišća i biljaka u krupnim kadrovima koji tu jednostavnu životnu strukturu pokazuju u svoj njezinoj živosti i snazi. Kod autora je vidljiva nježnost u biranju kutova rasvjete kojima svoje biljne modele rasvjetljava ili nudi svjetlu kako bi ih prikazao u njihovoj punoj ljepoti.

Kako navodi u predgovoru, Samirove fotografije stoga postaju rekviziti u našem mogućem osobnom povratku prirodi kroz identifikaciju i personifikaciju iste jer "nama otvrdnulima i fasciniranima novim tehnologijama i napravama treba, kao djeci, objašnjavati što to ustvari priroda jeste".

"Zaokupljen pitanjem intuitivne povezanosti s prirodom koju je čovjek na samim počecima imao, Samir Cerić Kovačević fotografskom kamerom istražuje i propituje jesu li se, u vremenu fascinacije novim tehnologijama, intuitivne spone s drugim oblicima života u prirodi izgubile, ili ih samo ne osluškujemo dovoljno često", dodaje se.

Samir Cerić Kovačević (1982., Brtonigla) u Zagrebu je završio srednju strukovnu školu za fotografa i grafičkog tehničara tiska, a umjetničkom, povremeno novinarskom fotografijom, bavi se više od petnaest godina, s posebnim fokusom na koncerte.

Često radi kao službeni fotograf za razne manifestacije, kao što su Animafest, Organ vida, Zagreb Film Festival, In Music. Radove je izlagao na više samostalnih i nekoliko selektiranih, grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Njegova izložba ostaje otvorena do 4. travnja.