OTVARANJE SPLITSKOG LJETA

Kerumova Burana

15.07.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Svako Splitsko ljeto je, unatoč neverama, bilo po nečemu posebno, najavila je otvorenje te kulturne manifestacije voditeljica svečanosti Bruna Bebić. Ovogodišnju posebnost treba tek dočekati jer neveru koju su zlobnici očekivali u govoru Željka Keruma na otvaranju 55. splitskog ljeta poput protugradnih raketa raspršio je buran pljesak posjetioca te manifestacije visoke kulture, što je uslijedio nakon prve Kerumove rečenice

Splitski gradonačelnik Željko Kerum već je dokazao da ne treba biti elokventan da bi ga narod u anketi proglasio najboljim govornikom među poduzetnicima. Dan-danas šali se na račun Male Floramy i forvarduše uz koju se veže vic da Kerum na pitanje hoće li pomoći realizaciji operete Mala Floramy odgovara Pomoći ću, a što je maloj?. Prije no što će biti izabran za gradonačelnika, priznao je da u kino i kazalište ne ide jer nema vremena, unatoč tome što u vlasništvu ima multipleks s pet dvorana. Zbog toga se ne osjeća kulturno inferiornim, rekao je.

Ministar kulture Božo Biškupić upozorio je gradonačelnika Keruma na ozbiljna vremena

Što je onda nagnalo prepune Prokurative da Kerumov govor od nekoliko minuta prekinu pljeskom nakon priprosto izrečena Drago mi je što sam ja ovdje i što ste vi tu? Prokurative, srce grada u kojem se te večeri okupila kulturna elita.

Željko Kerum tijekom svog obraćanja jednom riječju nije spomenuo Splitsko ljeto. Nije, kao ministar kulture Božo Biškupić, metaforama i superstiliziranim, a nemušto pročitanim i dosadnim govorom spominjao 55 blistavih umjetničkih karika, čvrsto sidro, mitsko mjesto. Suprotno tome, Kerum je svoj odnos prema kulturi grada dočarao kroz građevinu, rekavši da za izgradnju mosta Split – Kaštela gradonačelnik ne mora biti statičar ni arhitekt. Kao i za most i obrazovanje, i za kulturu će dati gradski novac, učinit će sve što je bitno za Split.

Ne čudi ni što je drugi pljesak pobrao izjavom da su ga mnogi pred nastup na otvorenju upozoravali na problem - on nije čovjek iz kulture. Svi ti što su ga upozoravali, znajući valjda da nije u stanju visokoparnim jezikom deklamirati o hrvatskom kulturnom kapitalu, zaboravili su da Kerum ima kapital kojim može kupiti kulturu. Riječima voditeljice svečanosti, otvaranjem Splitskog ljeta teatar se strastveno predaje gradu. Bez elitizma.

I doista, bez elitizma prigrlivši pravila teatra, prvi čovjek grada besprijekorno je prošao kulturnu inicijaciju. Dovoljno je bilo da kao najbolji govornik među hrvatskim poduzetnicima stvari nazove pravim imenom. Dakle, kapital. On ima novac i svojim govorom poslao je jasnu poruku da taj novac želi investirati u kulturu. Par sati nakon što se ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić požalio na smanjeni budžet.

Prepune Prokurative pljeskom su pozdravile Kerumov govor

Onima koji su očekivali Kerumovu neveru, snažnu barem poput lanjskog skandala s Bakhama Olivera Frljića, zbog kojeg je godišnji prekinuo tadašnji premijer i teatrolog Ivo Sanader, ostaje da priznaju da gradonačelnik svoj prvi govor pred kulturnjacima nije održao nepripremljen.

Nije ga štrecnuo ni ministrov komentar da su vremena vrlo ozbiljna. A jesu, jer splitski gradonačelnik ispraćen je spontanim pljeskom publike visoke kulture. Jer je već prije postao i dijelom pop kulture – o njemu se prave izložbe, tiskaju majice Ke Rum inspirirane Cheom i popraćene sloganom Viva la Revolucion, izrađuje se mural s njegovim likom. Pitanje je vremena kada će neki dovitljivi stihoklepac komponirati Kerumovu Buranu, u spomen na gradonačelnikov spin intro u Orffovu Carminu Buranu. Vješto piarovski postavljen nastup, koji je finale imao u Otvorenom samo pola sata nakon podizanja zastave Splitskog ljeta. Voditelj ključne političke emisije Mislav Togonal nije propustio ispričati Keruma nakon dvadesetak minuta gostovanja. Gradonačelnik se, naime, zbog protokolarnih obaveza morao vratiti na Prokurative, po svoj prilici prazne, jer je Carmina Burana već bila ispraćena pljeskom.