FOTO DANI MLADIH

Karlovac je spreman za najveći regionalni festival fotografije

10.08.2016 u 22:48

Bionic
Reading

Foto dani mladih 2016., kulturna manifestacija karlovačke udruge Izvan fokusa, održat će se od 16. do 27. kolovoza u Karlovcu uz šest različitih programa, a središnji natjecateljski program odvijat će se od 22. do 26. za ukupno 40 sudionika iz Hrvatske Srbije, BiH i Slovenije, rečeno je u utorak na najavnoj tiskovnoj konferenciji u karlovačkom Centru za mlade

Direktor festivala Filip Trezner i voditeljica odnosa s javnošću Daria Desović rekli su da su Foto dani mladih (FDM) najveći regionalni festival fotografije, a ovogodišnji festivalski program podupiru predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, te ministarstva kulture i turizma, čija se izaslanstva očekuju na večeri otvorenja 22. kolovoza.

Trezner je kao posebnost ovogodišnjih, šestih po redu, FDM-a izdvojio tribinu na temu 'Budućnost fotografije' (25. kolovoza), jer prije samo 20 godina, kako je rekao, nije se moglo ni zamisliti ovo što danas imamo s digitalnom fotografijom, a teško da možemo znati kamo će to otići za narednih dvadeset godina. Zato Dani i počinju radionicom grupe iz Nizozemske, Team Stark, i Karlovčanina Marka Mikšića, koji će svima zainteresiranima približiti tajne DSLR fotografiranja i DSLR opreme, odnosno digitalne, refleksne kamere s jednom lećom.

Kroz FDM laboratorij bit će cijeli niz radionica, pa i ona o analognoj fotografiji nagrađivanog karlovačkog fotografa Dinka Neskusila, jer je preddigitalna fotografija novim generacijama već potpuna nepoznanica. Radionicu dokumentarne fotografije vodit će višestruko nagrađivana fotografkinja i direktorica Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida Marina Paulenka i Barbara Šarić, fotografkinja koja je diplomirala dokumentarnu fotografiju i fotonovinarstvo u New Yorku.

Popratni program FDM-a su filmske večeri na kojima će između ostalog sudionici i drugi posjetitelji besplatno moći pogledati projekcije dvaju vrhunskih filmova iz europske kinematografije, 'Kad otvorim oči' i 'Cvijeće', s tim da je prvi proglašen najboljim filmom Festivala mediteranskog filma Split, osvojio nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i nagradu Europa Cinemas Label.

'Cvijeće' je film studentice Akademije dramske umjetnosti Judite Gamulin nominiran za studentskog Oscara, odnosno jedan od samo sedam filmova nominiranih za studentskog Oscara u kategoriji najboljeg stranog igranog filma.

Od 23. do 27. kolovoza izložbe fotografija bit će na pet lokacija, Šetalištu dr. Franje Tuđmana, Starom gradu Dubovcu, u Gradskom muzeju i galeriji ZILIK te u Centru za mlade. Publika će tako vidjeti izložbu fotografija Marka Vrdoljaka 'Skrivene tajne Brijuna', izložbu fotografija nastalih na FDM-u proteklih pet godina čiji su autori sada studenti Akademije dramske umjetnosti, fotografije dvaju natječaja, 'Volim svoju županiju' i 'Europa okom mladih', te izložbu grupe 'Existence' šest fotografa iz Nizozemske pod nazivom 'Connecting nature and mankind.'

Popratni program PickUp Music Festival (24. i 25. kolovoza) bit će na Starom gradu Dubovac i u Arboretumu, s TBF-om kao najzvučnijim imenom.

FDM financijski podupiru Karlovačka županija, Grad Karlovac, Turistička zajednica grada Karlovca, Canon i Cedevita, a održava se pod partnerstvom Europskog parlamenta – Ured za informiranje u RH, Hrvatske zajednice županija, udruga Carpe Diem i Studija 8.