SONIČNI BICIKL

Kako zvuči Zagreb? Odvažite se na vožnju koja grad pretvara u otvorenu koncertnu dvoranu

05.04.2019 u 13:47

Bionic
Reading

Ispred zagrebačke Galerije Greta 4. travnja u 18 sati u sklopu Muzičkog biennala Zagreb svečanim startom otvorena je vožnja za sonične bicikle 'Ispod fontana' britanske multimedijalne umjetnice, skladateljice i performerice Kaffe Matthews, koja je prerezala crvenu vrpcu i označila start, a potom i sama povela prvu vožnju

Sonični bicikli Kaffe Matthews, na kojima s kolegom Daveom Griffithsom radi gotovo deset godina, uz pomoć prilagođene tehnologije, ovisno o lokaciji i brzini pedaliranja, reproduciraju odabrane, prigodne zvukove, pretvarajući tako otvoren prostor grada, zajedno s njegovim društveno-političkim kontekstom i arhitekturom, u otvorenu koncertnu dvoranu koja svoju publiku skuplja na svakom koraku ili, bolje rečeno, okretaju kotača.

  • +12
Sonični bicikl Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vedran Metelko

Muzički biennale Zagreb za 30. izdanje od Matthews je naručio vožnju za sonične bicikle za određenu rutu Zagreba, koju je autorica pripremala kroz radionicu s učenicama Obrtničke škole za osobne usluge. Zajedno su, oblikujući raznovrsne zvukove, razgovarajući i čitajući poeziju, stvorile zvučnu bazu za ovogodišnji bijenalski sonični bicikl.

Zagrepčani i njihovi gosti mogu ga i sami isprobati na 45-minutnoj vožnji iz Ilice i Galerije Greta sve do zatvaranja MBZ-a 14. travnja od 11 do 19. sati.

Projekt 'Ispod fontana' pripada programskom bloku hommage Urbofest '79. i javlja se kao svojevrstan odgovor na Mobilodrom Michaela Fahresa, električno vozilo nalik automobilu koje je stvaralo zvukove prema vrsti, intenzitetu i visini tona ili šuma iz okoline. Kompjutor koji je bio ugrađen u vozilo u stvarnome je vremenu reproducirao zvučni odgovor zvučnoj slici okoline, istodobno ju razarajući ili upotpunjujući.

Dodatne informacije o samim biciklima, dosadašnjim projektima kao i zvučni primjeri dostupni su na službenoj stranici projekta .