ISTAKNUTI HRVATSKI SKLADATELJ

Umro Milko Kelemen, pokretač Muzičkog biennala Zagreb

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2018 23:19
  • Objavljeno 08.03.2018 u 23:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić

U četvrtak, 8. ožujka, u 94. godini života u Stuttgartu je umro Milko Kelemen, skladatelj, profesor, pokretač Muzičkog biennala Zagreb i antologijska persona suvremene europske glazbene scene, priopćilo je Hrvatsko društvo skladatelja

Milko Kelemen (Slatina 30. 3.1924. - Stuttgart 8.3.2018.) po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kod Stjepana Šuleka, nastavio je učiti kompoziciju u Parizu (Olivier Messiaen) i Freiburgu (Wolfgang Fortner).

Od 1955. redovito sudjeluje u ljetnim tečajevima za novu glazbu u Darmstadtu, a 1961. pokrenuo je Muzički biennale Zagreb.

Pedagoškim radom bavio se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na sveučilištima u Düsseldorfu i Stuttgartu. Kao gostujući profesor predavao je, između ostaloga, na Akademiji Hans Eisler u Berlinu i Sveučilištu Yale. Primio je brojne nagrade i odlikovanja te je dopisni član HAZU.

Skladbe su mu dostupne u izdanjima izdavačkih kuća Universal-Edition Schott, Peters, Schirmer, Sikorski, a snimke njegovih djela objavljene su na više od stotinu nosača zvuka.

Autor je knjiga Poruka pateru Kolbu i Svjetlost zvuka. O njemu su snimljena četiri biografska filma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!