izvedba u subotu

Kako se vole knjige i čitanje? Djeca u predstavi 'Tata Slikovnica' sama odabiru naslove koji će se izvoditi

03.12.2021 u 09:54

Bionic
Reading

Mali teatar pripremio je dječju edukativnu predstavu 'Tata Slikovnica' koja će se izvesti u subotu, 4. prosinca, u Centru za kulturu i informacije Maksimir u Zagrebu u 11 sati

Mali teatar mlado je kazalište koje je nedavno ostvarilo suradnju s Centrom za kulturu i informacije Maksimir u Zagrebu. Riječ je o kazalištu koje 'raste', kako se opisuju, zajedno s njegovim timom, osnivačem i umjetničkim voditeljem Igorom Baksom, osnivačicom Martom Cerovečki, Barbarom Kovačević stručnom suradnicom, Doroteom Kovačićek i brojim vanjskim suradnicima.

Predstava 'Tata Slikovnica' izvest će se u subotu, 4. prosinca, u 11 sati u zagrebačkom Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Riječ je o igrokazu u storytelling formatu odnosno formatu pričanja priče za jednog glumca i mnoštvo likova. Nastala je iz istoimene dječje web serije, pokrenute s početkom mjera borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj na YouTube kanalu Malog teatra. Do sad je snimljeno dvadesetak epizoda i odigrano isto toliko izvedbi - u Zagrebu, Novoj Gradiški, Glini, Gorama i Petrinji. Projekt sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

'Pažnju djece, potrebnu za početak interakcije i poticanje misaonog procesa, TS dobiva postavljanjem pitanja na početku svake predstave. Pitanja se obično dotiču tema knjiga, poznavanja čitanja i sl. Takvim pristupom, već na početku izvedbe otvara se kanal komunikacije između izvođača i publike. Djeci se u izvedbi predstavlja nekoliko različitih naslova knjiga i slikovnica, te djeca imaju ulogu aktivnih sudionika jer biraju naslove koji će se čitati i izvoditi. Prilikom izvođenja priča zajedno s TS komentiraju i odgovaraju na pitanja koja se otvaraju kroz čitanje. Tom metodom djecu se potiče na čitanje s razumijevanjem.', objašnjavaju u Malom teatru metodologiju igrokaza.

Ističu kako teme i priče koje program obrađuje nisu samo zabavne, već i ciljano pedagoško-odgojne. 

Teme se, između ostalog, bave pitanjem moralne osjetljivosti i emocionalne zrelosti kod djece predškolske i školske dobi, na njima zabavan, shvatljiv i pristupačan način. Tata Slikovnica također kroz usputne i zabavne savjete o prehrani te kroz pjesme “Zubi, zubi, zubi” i “Ispred naše škole” osvještava djecu po pitanjima zdravog života, zdrave prehrane i higijene.

Osim što ujedinjuje književnu, glazbenu, i dramsku umjetnost, predstava 'Tata Slikovnica' istovremeno zabavlja i potiče na kreativnost i maštovitost. Takvim interdisciplinarnim pristupom postiže se objedinjen i višedimenzionalan pogled na područje čitanja i knjige, a u konačnici potiče aktivno i kritičko čitanje kod djece.

Predstava traje 35 minuta, a namijenjena je za djecu staru od 3 do 9 godina.