DODIRNUTI PICASSA

Kako muzeji približavaju umjetnost slijepim i slabovidnim osobama

26.03.2019 u 10:45

Bionic
Reading

Umjetnost dostupna svima moto je sve većeg broja svjetskih muzeja koji nude programe prilagođene slijepim i slabovidnim osobama. Među njima su i dodirni obilasci u kojima posjetitelji u privatnoj turi i uz pomoć muzejskog vodiča pojedine izloške mogu istražiti dodirom

Jedan od muzeja koji nudi 'dodirne obilaske' je i Uffizi u Firenci, koji je inicijativu Uffizi dodirom pokrenuo 2009.

Posjetitelj obilazak ne treba unaprijed rezervirati, nego ga dogovara na recepciji, po samom dolasku u muzej. Nakon toga dobiva svoje zaštitne rukavice i s vodičem obilazi odabranih 20 antičkih skulptura koje može slobodno dodirivati i na taj način otkrivati.

Slični programi dostupni su u muzejima diljem svijeta.

Njujorški Muzej moderne umjetnosti MoMA, primjerice, uz stalne dodirne obilaske nudi i mjesečni program Art inSight, za koji je potrebna rezervacija, a koji slijepim i slabovidnim osobama omogućava doticaj s brojnim originalnim radovima, prije svega s brončanim skulpturama umjetnika poput Picassa, Matissea i Rodina.

'Godinama sudjelujem u programu Art inSight i kad sam prvi put dobila priliku dodirnuti skulpturu, učinila sam to sramežljivo. Nisam mogla vjerovati da mi je to zaista dopušteno pa sam je najprije samo taknula, a potom su me ohrabrili da slobodno istražujem', ispričala je jedna od sudionica MoMA-ina programa za slijepe i slabovidne osobe.

U sklopu ovakvih programa uz posjetitelje su, naravno, uvijek i vodiči zaduženi za deskripciju umjetnina. To je pak umjetnost sama po sebi jer ti posebno trenirani stručnjaci sliku, reljef i skulpturu opisuju dio po dio, do najsitnijih detalja i nude zapravo potpunu sliku.

Muzej američke umjetnosti Whitney u New Yorku takve 90-minutne verbalne deskriptivne obilaske nudi u vrijeme u kojem je galerija zatvorena za ostalu javnost. Ture se održavaju svakog mjeseca, a posjetitelji na njima pojedine odabrane umjetnine smiju i dodirivati.

Muzej Metropolitan, također u New Yorku, nudi radionicu 'Zamisli ovo!', na kojoj posjetitelji istražuju umjetnine uz pomoć detaljnih opisa, dodira i drugih aktivnosti, ali i besplatan program, 'Gledanje kroz crtanje'. U sklopu njega posjetitelji istražuju muzejsku zbirku i uče inovativne tehnike crtanja kroz eksperimentiranje s materijalima, verbalne deskripcije i vlastiti kreativni odgovor na umjetnine.

Pariški Louvre pak ima Dodirnu galeriju, u kojoj slijepe i slabovidne osobe mogu istraživati skulpture putem njihovih odljeva, dok im iskustvo osjeta umjetnina niz muzeja osigurava uz pomoć naprednih tehnologija, poput preciznih 3D reprodukcija ili posebno dizajniranih VR rukavica.

U Hrvatskoj, pored zagrebačkog Tiflološkog muzeja specijaliziranog za prikupljanje, čuvanje i prezentiranje materijalne i nematerijalne građe vezane uz osobe s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećena vida, zagrebačka Moderna galerija ističe se sa svojim programom Taktilne galerije otvorene 2009. Riječ je o prvoj takvoj u zemlji, namijenjenoj slijepim i slabovidnim osobama, u kojoj posjetitelji putem dodira i zvuka otkrivaju nekoliko kapitalnih djela domaće moderne umjetnosti pretvorenih, u ovom slučaju, u grafičke, taktilne dijagrame.

Iza ove galerije je profesorica povijesti umjetnosti Nataša Jovičić, koja je nedavno predstavila i audio-taktilnu knjigu 'Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk', namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama. U njoj nudi likovnu analizu djela i stručnu obradu deset slikarskih remek-djela iz nacionalne i svjetske kulturne baštine na hrvatskom i engleskom jeziku. Tu su i analitički dijagrami u reljefnom tisku, njih pet za svako djelo, koji omogućuju da se reproducirana građa spozna taktilnim osjetom. Grafički ih je iscrtala Zrinka Ostović, a osim njih, knjiga nudi audiosegment kroz deset audiozapisa u formi CD-a na hrvatskom i deset na engleskom.