U PICASSOVOM SVIJETU PAPIRA

Kako je Picasso u svima nam dobro poznatom svakodnevnom materijalu pronalazio neiscrpnu inspiraciju

21.01.2020 u 11:34

Bionic
Reading

Za Picassa papir je bio i alat kojim će istraživati svoje ideje i materijal s neiscrpnim mogućnostima. Izložba u londonskoj Kraljevskoj akademiji umjetnosti 25. siječnja otvara se izložba koja predstavlja ovaj aspekt opusa slavnog umjetnika koji je eksperimentirao sa svime, od novinskih isječaka i ubrusa do dekorativnih tapeta. Proveo je desetljeća u potrazi za rijetkim antičkim papirima iz svih dijelova svijeta, a potreba da črčka na svakom papiriću nikad ga nije napustila

Ne samo da je crtao na papiru. Picasso ga je trgao, spaljivao i oblikovao trodimenzionalno. Od studija za 'Guernicu' do kolaža širine 4,8 metra, ova nova izložba u Londonu donosi preko 300 radova na papiru i od papira te obuhvaća 80 godina karijere čuvenog umjetnika.

'Iz prve ruke vidjet ćete Picassov kreativni proces u iznimnom dokumentarnom materijalu koji prikazuje umjetnika na djelu, njegove studije 'Guernice' i bilježnica za crtanje u kojima su svoje prve obrise imala kasnija revolucionarna remek-djela, uključujući 'Gospođice iz Avignona'. Pisma, ilustrirane pjesme i fotografske suradnjes Dorom Maar također će ponuditi uvid u umjetnikov život', najavljuju iz Kraljevske akademije umjetnosti izložbu 'Picasso i papir', koja će trajati do 13. travnja ove godine.

'Uronite u Picassov svijet papira i otkrijte kako je - s ovim svakodnevnim materijalom koji svi tako dobro poznajemo - pronašao način da istraži najdalje predjele svoje kreativnosti', stoji u najavi.