IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Kako je Orson Welles snimao 'Dubinu' na Hvaru i u Splitu

05.05.2015 u 13:43

  • +2

Orson Welles – Stoti rođendan (Priča o brodu Saracen na Hvaru)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Obitelji Perić

Bionic
Reading

U sklopu programa Sudamje 2015, u utorak, 5. svibnja u Galeriji Fotokluba Split otvorit će se izložba fotografija naziva 'Orson Welles – Stoti rođendan (Priča o brodu Saracen na Hvaru)'

Povodom međunarodne proslave 100. godišnjice rođenja jednog od najvećih velikana sedme umjetnosti i dobitnika Oscara za životno djelo, našoj će javnosti prvi put biti prikazane fotografije Orsona Wellesa tijekom njegova boravka i snimanja na Hvaru i u Splitu 1967. godine.

Većina fotografija iz fundusa je obitelji Perić, na čijem je brodu Saracen Orson Welles šest tjedana boravio i snimao film 'Kurs prema smrti' – kasnije nazvan 'Dubina (The Deep)', u kojem je glavnu ulogu imala Jeanne Moreau, slavna francuska glumica.

Zanimljivo je da je taj drveni brod još u plovnom stanju i prošle je godine sudjelovao u Mrduljskoj regati.

Izložbu će u utorak u 19 sati otvoriti gradonačalnik Hvara Rino Budrović. Pozdravni govor održat će i filmski kritičar Marko Njegić te sin tadašnjeg vlasnika broda Čedo Perić. Fotografije Orsona Wellesa u Fotoklubu Split mogu se pogledati do 26. svibnja, a nakon Splita bit će izložene u gradu Hvaru.

Sponzori izložbe su Turistička zajednica grada Splita, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Grad Hvar.