U REŽIJI IVANA GORANA VITEZA

Kabare o demografskoj obnovi otvara jubilarne 10. Gumbekove dane

  • Autor: I.Č/HINA
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 08:47
  • Objavljeno 07.03.2017 u 08:47
Gumbekovi dani počinju 16. ožujka

Gumbekovi dani počinju 16. ožujka

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Međunarodni festival kabareta kojim Glumačka družina Histrion njeguje uspomenu na svojeg legendarnog člana Mladena Crnobrnju Gumbeka, održat će se od 16. do 26. ožujka a program ponajboljih recentnih kabaretskih produkcija hrvatskih kazališta i kazališnih družina otvorit će u Histrionskom domu u Zagrebu praizvedba predstave 'U petak (za)metak' u režiji Ivana Gorana Viteza

U jedanaest dana, festival donosi ukupno 14 izvedbi, a osim zagrebačkih, publici Histrionskog doma svoje najrecentnije produkcije predstavit će i kazališta, kazališne družine, izvođači i komičari iz Splita, Vinkovaca, Virovitice i Velike Gorice. Od inozemnih kazališta, Histrionski će dom ugostiti kazališta iz Pečuha (Mađarska), te Beograda i Zemuna (Srbija).

Kako se ističe u najavi, predstava 'U petak (za)metak', produkcija Glumačke družine Histrion koja svečano otvara festival, bavi se demografskim problemima s kojima se suočava suvremeno hrvatsko društvo, u kojemu sve više mladih u potrazi za željenim životnim standardom napušta zemlju, dok istovremeno u Hrvatskoj više ljudi umire nego ih se rađa.

'Kako ponovo napučiti Hrvatsku malim državotvornim stopalima, kroz kabaret demografske obnove 'U petak (za)metak', prosvijetlit će nas naši glumci i pjevači Marija Borić, Ana Marija Percaić, Petra Vukelić, Duško Modrinić i Zvonko Presečki', stoji u najavi.

Nakon svečanog otvorenja u četvrtak, na kazališnoj matineji u Histrionskom domu u petak 17. ožujka nastupit će Lutkarsko kazalište Bobita iz mađarskog Pečuha, s predstavom 'Kalamona vjetrovezač', najavljenom kao bajkovita kabaretska priča o prošlosti.

Isti dan Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se publici Gumbekovih dana s predstavom 'Folk acts' Saše Božića i Petre Hrašćanec koja se bavi učincima turbo folk kulture suprotstavljajući emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup, dovodeći u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog tipa umjetnosti.

Gradsko kazalište mladih iz Splita izvest će, u subotu 18. ožujka, kabaret 'Splićanke" Ivana Lea Leme, omnibus s pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s "pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom" u koreografiji Lea Mujića. 'Splićanke' izvode Lidija Florijan, Nada Kovačević, Ana Gruica, Mia Vladović i Aneta Matulić.

Nedjelja donosi gostovanje UR Prizora iz Beograda, s predstavom 'Reality obračun' istaknutog novinara Vanje Bulića u režiji Rade Vukotića. Riječ je o kabaretu u kojemu dvoje sudionika jednog reality programa nakon njegovog završetka nastavljaju život u svojoj realnosti i svakodnevici na isti način kao što su to radili tijekom održavanja realitya.

'Tijekom sudara svakodnevne i virtualne stvarnosti dolazi do iskri koje kod gledatelja istovremeno izazivaju i smijeh i suze', stoji u najavi.

Slijedi, u ponedjeljak 20. ožujka, 'Demokracija' Zijaha Sokolovića, produkcija The Atro Projekta & Udruge Riječi prave predstave, u režiji i izvedbi Zijaha Sokolovića kojemu se na pozornici pridružuje Dražen Šivak. Predstava je najavljena kao duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno ispričana priča o raznim oblicima uspjele i neuspjele demokracije.

Teatar Carte Blanche iz Zemuna dolazi s tragikabaretom-komedijom 'Život je loto' Vladimira Đurđevića u režiji Bojane Lazić, monodramom koja kroz zanimljivu životnu priču junakinje Vere u predstavu uvlači i publiku.

'Brzinom okretanja loto loptica u bubnju, odvija se presmiješna i kaotična drama o čijem ishodu i načinu na koji će se sve završiti, odluku donose upravo gledatelji. A ona može biti dvojaka: put i bijeg u slobodu bez novca, ili dugogodišnji zatvor nakon koga junakinju čekaju milijuni od izvučene loto sedmice"', ističe se u najavi. Predstava je u programu u utorak 21. ožujka.

Isti dan, u sklopu programa Gumbekovih dana, u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će izvedena 'Kneginja čardaša' Emericha Kalmana u režiji Ivana Lea Leme, 'jedno od omiljenih djela operetne pozornice'.

Srijeda 22. ožujka donosi 'Jezične varijacije' Nikole Jakovčevića redatelja Borne Armaninija, produkcija Binocular teatra iz Zagreba, najavljena kao glumačka igra u paru koja se poigrava narječjima - predstava obuhvaćala osam različitih dijalekata kojima otkriva bogatstvo hrvatskog jezika.

GK Joza Ivakić iz Vinkovaca i GK Virovitica izvest će, u četvrtak 23. ožujka, 'Shakespeare pir' Dražena Ferenčine, kabaret o novim gledištima koja u 21. stoljeću i tehnološkom dobu Shakespearea ne smatraju samo kulturnom ostavštinom već ga doživljavaju i kao brend, pop zvijezdu, turistički proizvod, ime malo kome nepoznato, a ipak se rijetki mogu podičiti stvarnim poznavanjem njegova opusa.

'Dok mentalne lijenčine opravdanje za svoje nečitanje njegovih djela uglavnom pronalaze u teškoćama sa stihom, 'zastarjelim' jezikom i stilom, autorski tim 'Shakespeare pira', svjestan poražavajućih činjenica, isprobava prokušanu formulu parodijskog hommagea i kroz brze izmjene prizora i energičnu glumačku igru, približavajući kroz predstavu i tragediju i komediju, i povijesne drame i sonete Williama Shakespearea svim slojevima publike, obećavajući im pritom nezaboravnu zabavu, ali i ironični metateatarski komentar', stoji u najavi.

Četvrtak donosi i, u Teatru &TD, izvedbu kabareta 'Teror tolerancije' Mirana Kurspahića, produkciju Teatra &TD i Kulture promjene & Kufera.

GK Scena Gorica iz Velike Gorice u Histrionskom domu gostuje u petak 24. ožujka s kabaretom 'I živjele su sretno' Frane Marije Vranković, koji prikazuje kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara. 

Oslanjajući se na izvorne verzije bajki o Snjeguljici, Trnoružici, Pepeljugi i Maloj Sireni te ostalih bajki braće Grimm i Charlesa Perraulta, predstava kreira bajkoviti svijet u suvremenom okruženju u kojem ništa nije onako kako se čini na prvi pogled.

Gumbekovi dani ugostit će u subotu 25. ožujka Ivicu Kiša s 'Kaj god bluesom', nastalim 1971. i prvi put izvedenim na promotivnom koncertu grupe "Time" u zagrebačkom Studentskom centru. Izveli su ga Ivica Kiš (autor) i Drago Mlinarec kojima je to (tada prvom akustičarskom kantautorskom duetu) bio prvi zajednički javni nastup.

Manifestacija posvećena glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku završit će u nedjelju 26. ožujka tradicionalnom svečanom dodjelom nagrada – za najbolju glumicu i glumca, za najbolju predstavu i za izvanredan doprinos u oživljavanju cabareta, a posljednju večer festivala X. Gumbekovih dana obilježit će još jedna izvedba kabareta 'U petak (za)metak'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!