MAN BOOKER INTERNATIONAL

Josip Novaković nominiran za prestižnu nagradu

25.01.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Hrvatski iseljenički pisac s kanadskom adresom jedan je od 10 finalista bienalne Man Booker International Prize koja se dodjeljuje od 2005. autorima čiji opus ukazuje na 'kontinuiranu kreativnost i razvoj te ukupan doprinos svjetskoj književnosti'

Josip Novaković danas živi u Montrealu te podučava kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia.Piše na engleskom jeziku, a u Hrvatskoj su mu objavljene zbirka priča 'Grimizne usne', roman 'Prvi aprila' te knjige 'Tražeći grob u Clevelandu' i 'Radionica pisanja fikcije'.Amerikanka Marilynne Robinson našla se na listi i 2011. godine, a jedna je od troje autora koji pišu na engleskom i u utrci su za 60.000 funti. Uz američku spisateljicu Lydiu Davis i Francuskinju Marie Ndiaye, treća je autorica ove godine nominirana za prestižnu nagradu.

Djela dvojice autora koja su se našla na listi, kineskog spisatelja Yana Liankea te ruskog postmodernističkog pisca i dramatičara Vladimira Sorokina, bila su cenzurirana u njihovim zemljama.

Uz njih, na listi su Izraelac Aharon Appelfeld, Pakistanac Intizar Husain, indijski suvremeni pisac i kritičar U.R. Ananthamurthy te Švicarac Peter Stamm

Bienalna književna nagrada Man Booker International Prize utemeljena je 2005. kao nadopuna nagradi Man Booker te kao književna nagrada za autore iz svih zemalja svijeta, za razliku od Bookera koji se dodjeljuje samo autorima iz Commonwealtha i Irske. Nagrada se dodjeljuje za životno djelo književnicima iz cijelog svijeta čija su djela ili izvorno objavljena na engleskom ili su prevedena na engleski jezik, a među dosadašnjim su se dobitnicima 95 tisuća dolara vrijedne nagrade našli kanadska spisateljica Alice Munro, nigerijski pisac i pjesnik Chinua Achebe te Amerikanac Philip Roth. Nagradu je na debitantskoj dodjeli 2005. osvojio albanski književnik Ismail Kadare.

Ime ovogodišnjeg dobitnika bit će objavljeno na posebnoj svečanosti u Londonu 22. svibnja.