ESEJ O TEHNOKONZUMERIZMU

Jonathan Franzen protiv Applea i Twittera

17.09.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Američki pisac Jonathan Franzen objavio je u londonskom Guardianu esej pod naslovom 'Što nije u redu sa suvremenim svijetom', u kojem se obrušava na vladajući 'tehnokonzumerizam', zbog kojega ne primjećujemo da 'svijet klizi prema katastrofi'

Ljubitelji, ali i osporavatelji, Jonathana Franzena znaju da ovaj američki pisac srednje generacije, autor slavljenih romana 'Korekcije' i 'Sloboda', nije pretjerano vesela i optimistična osoba. Franzen zna biti priličan namćor te ge neke stvari koje bi druge oduševile – poput poziva u emisiju Oprah Winfrey – znaju itekako iznervirati ili baciti u depresiju.

Najnovija meta Franzenove mrzovolje jest 'tehnokonzumerizam', kako piše u eseju objavljenom u Guardianu, odnosno to što dok 'objavljujemo stvari na Twitteru, šaljemo SMS-ove i trošimo novac svijet klizi prema katastrofi'. Franzena je za ovaj zanimljivi esej očito inspirirao bečki satiričar i polemičar Karl Krauss – koji je izvršio i ogroman utjecaj na mladog Miroslava Krležu – poznat po tome što je četrdesetak godina (od 1899. do svoje smrti 1936.) objavljivao utjecajan časopis 'Die Fakel' (u prijevodu: Baklja), u kojem je veći dio izlaženja bio i jedini autor. Krausa su čitali, navodi Franzen, 'Freud, Kafka i Walter Benjamin', tj. svatko tko je nešto važio u njemačkom govornom području', a sada ga očito čita i Jonathan Franzen.

Pisac u svojem eseju odlično spaja Krausove opservacije s početka prošlog stoljeća sa trenutnom situacijom te kreće u napad na Apple i njihove proizvode, koji 'poručuju da postaješ kul samo ako posjeduješ Mac'. Nakon toga slijedi i kritika Salmana Rushdieja koji je 'popustio i počeo koristiti Twitter' te američkog društva koje više nije u stanju rješavati svoje probleme.

U svakom slučaju, riječ je o odličnom eseju pa vas stoga upućujemo na originalni tekst Jonathana Franzena