PEUGEOT NA FILMU

Je li ovo najbolji filmski junak na četiri kotača?

22.10.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Da filmovi ne žive samo od glumačkih junačina, pokazuju brojni naslovi u kojima su glumce zasjenile junačine na četiri kotača. U povodu velike akcije razminiranja Hrvatske 208 protiv mina, prisjetili smo se najboljih filmskih uloga automobila marke Peugeot

Među filmskim jurilicama, ovaj put smo glavnu ulogu odlučili dati Peugeotima koje su jednakom snagom i brzinom zavoljeli filmska kamera i gledatelji. No da ne trošimo riječi dok četverokotačne zvijeri jure oko nas (da nam ne odjure), bacimo se odmah na posao.

Najbrži među brzicama – Peugeot 405 T16 u rukama Arija Vatarena

Daleko najbrži, najluđi i uz sve to najrealističniji Peugeot ikad snimljen filmskom kamerom je Peugeot 405 T16. Upravo on je junak kratkog filma 'Climb Dance' koji prati uspon neustrašivog finskog vozača relija Arija Vatarena na slavni Pike's Peak. Ari i nabrijani Peugeot 405 T16 osvojili su Pike's Peak 1988. godine u sklopu reli utrke, a njihov ples opakim zavojima popratilo je nekoliko kamera iz raznih kutova, pokazavši svu vještinu i brzinu Arija i Peugeota.


Najbrži taksi galaksije

Nakon najbržeg reli Peugeota, okrećemo se munjama asfalta. Najbrži cestovni Peugeot filmskih zapisa nije trkaći automobil, ali ih s lakoćom prestiže; nije avion, već je malkice brži od njega; nije snowboard ili skija, no savršeno se snalazi na snijegu i ledu… On je, da vas ne držimo u napetosti, jedan marsejski taksi. No ne običan taksi, već jedan, jedinstveni i opako nabrijani Peugeot 406 (kasnije 407) u istoimenoj francuskoj hit komediji 'Taxi'. Nabrijana zvijer i njen vozač Samy jure francuskim gradovima, spašavajući Pariz i Marseille od internacionalnih lopova. U pauzama, dok ne love kriminalce, Samy i 406-ica voze budućeg punca na sastanak, uletavaju u autorelije, skijaške utrke, sve od reda pobjeđujući. Usput rade na čišćenju želuca svojih putnika tijekom vožnje. Na kraju prvog dijela 'Taxija' dokazuju svima da Peugeot ne samo da je brži i okretniji, već ima i znatno bolje kočnice od razvikanih Mercedesa.


Ronin - cestovni slalomaš u legendarnoj igri lovice

Kad smo već kod 406-ice i Pariza, zadržimo se malo na njima. U jednoj od najslavnijih filmskih potjera Robert de Niro Peugeotom 406 natjerava zvjerski brzu i lijepu Nataschu McElhone u BMW-u po glavnom francuskom gradu dok 300 statista-kaskadera leta oko njih. U toj jurnjavi Robi vješto izbjegava direktne sudare, jurca trotoarom, ruši sve oko sebe, naganja se u pravom i krivom smjeru tunela… Peugeot i Robert su toliko opaki da je čak i neustrašivi Jean Reno odlučio staviti pojas na suvozačkom sjedalu.


Vjerni pratitelj legendarnog inspektora Columba

Legendu među filmskim detektivima, čudnovato šarmantnog, beskrajno mudrog i upornog inspektora Columbo u bezbrojnim slučajevima vjerno prate gospođa Columbo (koju znamo samo po čuvenju), vjerni baset imena Pas, prepoznatljiv baloner, cigareta i – Peugeot 403 kabrio. A, kao što se zna, legende biraju legende.


Gene, Matt, 205-ica i jedna metica

Gene Hackman je u filmu 'Meta' pažljiv i oprezan muž i beskrajno naporan otac koji svog sina Matta Dillona svakodnevno davi sitnicama. Sve do dana kad na proputovanju Europom netko otme suprugu i majku Gayle Hunnicutt. U trenutku preobraćen Gene odbacuje košulju dosadnjakovića i vraća se svojoj staroj ulozi agenta CIA-e. Taj opaki stroj, uz pomoć sineka i, jasno, sasvim novog Peugeota 205 GTi, kreće u lov na suprugine otimače. Svi znamo kako je priča završila – dobri dečki su pobijedili. No tko zna što bi bilo da s njima nije bila 205-ica!

220944,16459,220283,177236
Opaki negativci u Transporteru

Zvijezde su zvijezde, ali svaka glumčina će vam odmah reći da pravi glumački izazov leži u ulogama negativaca. Kao prave filmske jurilice, Peugeoti su okusili i tu 'mračnu stranu' filma i to u ludo nabrijanom Transporteru. Kao što smo malo prije spomenuli, u holivudskim hitovima u pravilu pobjeđuju dobri dečki, zbog čega Peugeoti 307, pojačani jednom 607-icom, u Transporteru nisu imali šanse protiv BMW-a u rukama Jasona Stathama. No zato su se svojski potrudili da mu maksimalno zakompliciraju dostavu zgodnog paketa.


Još pokoji zvjezdani trenutak 205-ic

Mala zvjerka 205-ica imala je čast i postati i partnerica Patsy i Edine u epizodi serije 'Apsolutno fantastično' u kojoj su omiljene nam spaljene luđakinje na odmoru u Francuskoj. No nije to sve! U filmu 'Swimming Pool' Francoisa Ozona, Marcel je došao na aerodrom po Sarah Morton, pogađate, 205-icom. Pogodili ste!

Za kraj, vratimo se iz filmskog u stvarni svijet. U akciji 208 protiv mina tvrtka Peugeot Hrvatska donirat će jedinstveni Peugeot 208 koji je oslikao renomirani hrvatski umjetnik Zlatan Vehabović, a koji je ponuđen na online aukciji na tportalu. U online aukciji za automobil, kao i pojedinačnim donacijama za razminiranje, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani Republike Hrvatske, a kroz promociju projekta u Parizu organizatori se nadaju i sudjelovanju francuskih građana i tvrtki. Cilj ove humanitarne akcije je prikupiti najmanje 120.000 kuna za razminiranje približno 40.000 m² teritorija u Republici Hrvatskoj na području Zadarske županije. Više o humanitarnoj akciji 208 protiv mina pročitajte klikom na link ovdje