MAGIČNA KUHARICA

Jamie Oliver potukao J. K. Rowling

10.12.2012 u 12:42

Bionic
Reading

Goli kuhar trijumfirao je u borbi između izdavačkih divova nakon što je njegova zadnja kuharica '15 Minute Meals' pretekla zadnji roman J. K. Rowling 'Prijevremeni izbori'

Roman autorice sage o Harryju Potteru u prvom tjednu prodaje zavladao je engleskim ljestvicama sa 124.603 prodana primjerka, što je bilo neusporedivo s 'malim' brojem od 20.682 prodanih primjeraka knjjige najpoznatijeg britanskog TV kuhara.

Jamie Oliver ipak je uložio znatan trud u promociju svoje nove knjige koja nudi praktične savjete kako pripremiti raznovrsne objede u samo 15 minuta, te je u konačnici preuzeo vodstvo i zaradio titulu autora najprodavanijeg tvrdo ukoričenog izdanja godine.

Njegov uspjeh više ne čudi jer je poznato da sa svakom novom kuharicom postiže nevjerojatnu prodaju: njegova knjiga '30 Minute Meals' bila je hit prije dvije godine, prodana je u 1,5 milijuna kopija te se pola godine zadržala na prvom mjestu književnih ljestvica. Prošlogodišnji naslov 'Jamie's Great Britain' također je postao bestseler.

Prošlog tjedna '15 Minute Meals' dosegao je 69.111 prodanih kopija, a 'Prijevremeni izbori' prodani su u 13.504.

'Oduševljeni smo uspjehom njegove knjige. To je još jedan dokaz Jamiejeve velike kreativnosti, marljivog rada i strasti da približi kvalitetnu i zdravu hranu širokoj publici', izjavio je Tom Weldon, izvršni urednik u izdavačkoj kući Penguin. Unatoč impresivnoj prodaji oba naslova, zasjenjeni su književnim fenomenom godine, romanom '50 nijansi sive'. Prvi dio trilogije autorice E. L. James prodao se u prvih tjedan dana u 665.000 kopija.